Voorzitters politieke partijen achter de schermen

Terwijl in de Nationale Assemblee in de afgelopen twee weken werd gedebatteerd over de wijzigingen van de Grondwet en de Kiesregeling, heeft achter de schermen intensief overleg plaatsgevonden tussen de voorzitters van de in de Assemblee vertegenwoordigde politieke partijen. Dat overleg heeft een grote rol gespeeld bij het bereiken van consensus tussen de verschillende fracties in het parlement.

NDP-fractieleider Rabin Parmessar vond vrijdag tijdens de behandeling in het parlement van de desbetreffende wetsvoorstellen het nodig de belangrijke rol van de politieke leiders aan te stippen. Vrijdagavond heeft het parlement met algemene (46) stemmen de nadere wijziging van de Kiesregeling goedgekeurd. Er is gekozen voor de hoogstnoodzakelijke wijzigingen die moeten garanderen dat de eerstvolgende verkiezingen uiterlijk 25 mei 2025 kunnen plaatsvinden. Met de gewijzigde Kiesregeling wordt afgestapt van het huidige districtenstelsel, en wordt overgestapt naar een kiesstelsel gebaseerd op landelijke evenredigheid. 

Er komt één kiesdistrict, één kandidatenlijst voor de 51 Assembleezetels en elke uitgebrachte stem heeft hetzelfde gewicht. 

Belangrijke wijzigingen in de Kiesregeling zijn onder meer dat het Onafhankelijk Kiesbureau meer bevoegdheden krijgt met betrekking tot controle over de kiezerslijst, de taken van het Centraal Hoofdstembureau worden uitgebreid, en de waarborgsom voor deelname aan de verkiezingen wordt verhoogd. Ondanks aandringen van verschillende Assembleeleden is besloten de kwestie van voorkeurstemmen bij het gekozen verklaren van kandidaten bij het oude te laten. De kwestie van versterking van districtsbestuur wordt in een later stadium nader geregeld. 

Parmessar zegt, dat bij het proces van wijzigingen van de Grondwet en de Kiesregeling geen enkele politieke partij de 100 procent heeft gehad wat het wilde hebben. Het was volgens hem “geven en nemen” in het nationaal belang.

SS

error: Kopiëren mag niet!