Rijstboeren in Uruguay zien recordexporten

Titel: Recordjaar voor Uruguayaanse rijstboeren zorgt voor stijging van de export

De rijstboeren in Uruguay beleven een uitstekend jaar en doorbreken de trend van klachten uit het verleden over de lage graanprijzen. Voor het eerst in vele jaren hebben ze geen hulp van de overheid gezocht. Integendeel: ze hebben bijna hun gehele verwachte oogst van 1,26 miljoen ton aan buitenlandse kopers verkocht. Over het algemeen consumeert Uruguay 10% van zijn rijst en exporteert de rest. Dit jaar is echter uitzonderlijk gebleken. Boeren plantten rijst op 159.700 hectare, wat in totaal een indrukwekkende 1,4 miljoen ton opleverde. Dankzij deze cijfers is Uruguay de grootste exporteur van kwaliteitsrijst in Zuid-Amerika geworden en staat het wereldwijd op de zesde plaats.

Verschillende factoren hebben er samen voor gezorgd dat dit een mijlpaaljaar voor Uruguay is geworden. De belangrijkste daarvan is het besluit van India om de rijstexport te beperken om prioriteit te geven aan het voeden van de grote bevolking. India is doorgaans goed voor ongeveer 40% van de rijstvoorraad in de wereld. Toen die stroom stopte, samen met andere verstoringen door de klimaatverandering in Azië, ontstond er rijstschaarste. Dit stimuleerde op zijn beurt de internationale rijstprijzen en bevoordeelde de Uruguayaanse producenten.

Ondanks dit goede nieuws staat de Uruguayaanse rijstsector voor uitdagingen. De voornaamste zorg is onvoldoende regenval om de dammen en reservoirs die voor irrigatie worden gebruikt, te vullen. In Uruguay gebeurt de irrigatie van rijstvelden volledig mechanisch. Voor een succesvolle opbrengst heeft elke hectare tussen de 11.000 en 14.000 kubieke meter water nodig, verspreid over honderd dagen.

Ter vergelijking: de Braziliaanse rijstindustrie bevindt zich in een neerwaartse trend. In september daalde de rijstexport met 53,8%, tot 81.700 ton. Bovendien zijn de kosten van de rijstimport in Brazilië met 25,3% gestegen tot 46,6 miljoen dollar. Dus terwijl Uruguay een topjaar achter de rug heeft, wordt Brazilië geconfronteerd met een reeks uitdagingen op zijn rijstmarkt.

error: Kopiëren mag niet!