Beroep onder de loep, deel 1 – Standhouder zijn is geen makkelijk werk

Een ieder wil iets goeds worden in de maatschappij, zolang je iemand vraagt wat zij willen worden hoor je arts, brandweerman, politieagent, eigen baas of iets avontuurlijks. Maar niemand zegt, dat hij of zij standhouder wil worden of vuilnisman. Manoe, die standhouder is, geeft aan dat hij nooit gedacht had om mee te doen met de verkoop. De situatie heeft hem op een heel ander pad gebracht. 

“Mijn ouders konden niet meer voor mijn school betalen en ik besloot door mijn oom te helpen om wat zakcentjes te hebben en naar school te gaan. Mijn oom doet mee met de verkoop langs de straat, hij verkoopt groenten en andere dingen. Door geld te zien in mijn hand veranderde ik helemaal van gedachten. Ik dacht niet meer aan school en werk om mijn eigen huis te bouwen en luxe dingen te hebben. Ik heb ook gemerkt dat de mensen ook een groentenman nodig hebben. Wij hebben elkaar nodig. Aan het eind is het in mij gebleven mee te doen met de verkoop. Ik heb door sparen en hosselen nu mijn eigen stands, ik ben mijn eigen baas en ik geef enkele mensen de gelegenheid te werken, die zonder werk zitten”, aldus Manoe.

“Ik ben door alles zonder school nu een kleine ondernemer, een eigen baas en groentenman. Het was niet makkelijk mee te doen met de verkoop in het begin. Het was en is dagelijks een uitdaging, maar door goed na te denken en door te bijten kan je doorgroeien. Ik zeg mijn kinderen ook, dat zij mogen worden wat zij willen en ik hun ondersteund tot hoe ver ik kan. Als ouder werk ik nu veel harder, zodat zij een beter morgen kunnen hebben”, zeg Manoe . “Als een van mijn kinderen door wil gaan met wat ik doe, is het oke, maar als zij een ander pad willen kiezen en iets beters willen doen en hun naam groot maken, gaat het mij ook trots maken” . 

“Als groentenman, of hoe men het netter noemt standhouder, is het dagelijks ook een uitdaging. Je maakt verschillende klanten mee en je hebt ook dagen waarop de verkoop niet gaat. Het weer speelt ook een rol, bijvoorbeeld als nu hoe de zon zo fel is. Die hitte kan je helemaal niet aan. Maar, als je goed beschermd bent en je de klant ook goed beschermt en een beweeglijke ruimte geeft, gaat het gemakkelijk. Voor een beginner gaat het dus niet makkelijk zijn”, zegt Manoe. 

“Ik ben niet iemand die praat van wat ik heb, maar met mijn business heb ik mijn doelen bereikt. Mijn kinderen en hun toekomst zijn ook goed, maar hun best moeten zij blijven doen om het beter te maken en het dagelijks te kunnen overleven. Ik adviseer ze zich niet te schamen van wat zij doen in het dagelijks leven. Zolang het de gaten vult in het huis en voeding op tafel zet, is het goed. Je moet aan het eind ook kunnen opbouwen en slim werken. Het leven is nu helemaal niet makkelijk om iets te doen of te starten, maar geef niet op, aan het eind weet jij wat je wil hebben in het leven.”

TM

error: Kopiëren mag niet!