Het zionistische leger heeft in een verklaring aangekondigd dat burgers Gaza-stad in het noorden moeten verlaten en niet mogen terugkeren “totdat wij zeggen dat dit is toegestaan”. Veel mensen weigeren echter hun huizen te verlaten, uit angst voor een herhaling van de Nakba in 1948, toen honderdduizenden Palestijnen van hun land werden verdreven en nog steeds als vluchtelingen leven zeven decennia later.
Salim Ayoub, een 65-jarige man uit Gaza, vertelde Middle East Eye dat “wat er nu gebeurt een herhaling is van wat er in 1948 gebeurde. Ik heb dit met mijn kinderen besproken en we hebben besloten om niet te vertrekken. We zullen Noord-Gaza niet verlaten en naar het zuiden gaan omdat we niet dakloos willen worden.” Naama Hazem, 20, woont samen met haar familie in de wijk Daraj in Gaza-stad. “Er zijn meer dan twintig mensen in ons gebouw. Mijn grootvader weigert om te vertrekken en zegt dat hij liever in zijn huis sterft,” vertelde ze aan MEE. “We hebben besloten om niet te scheiden, zelfs als dat betekent dat we samen sterven. Zelfs als we overwogen om weg te gaan, zouden we nergens heen kunnen. We hebben geen familie in het zuiden.”
Palestijnen uit het noorden van Gaza zijn de afgelopen dagen al ontheemd geraakt door de meedogenloze bombardementencampagne van de bezetter. Ter plaatse wordt gezegd dat het momenteel “lijkt op een tweede Nakba” en dat “veel families nu hun huizen verlaten”. De Verenigde Naties hebben opgeroepen dat Israël de evacuatiebevelen moet intrekken. “De Verenigde Naties overwegen het onmogelijk voor zo’n verplaatsing plaatsvindt zonder verwoestende humanitaire gevolgen,” aldus Stéphane Dujarric, woordvoerder van de VN-secretaris-generaal. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft gezegd dat Israël zieke mensen in Gaza, inclusief degenen die levensonderhoud nodig hebben, ernstig dwingt om te verhuizen, wat neerkomt op een ‘doodvonnis’.
Er is een overtuiging onder Palestijnen dat deze bevelen deel uitmaken van een plan om de bewoners naar het zuiden te verplaatsen, totdat ze gedwongen worden Gaza helemaal te verlaten en als vluchtelingen naar Egypte te gaan. Donderdag meldden Palestijnen uit Gaza dat er plannen zijn om een corridor te openen waar burgers naar de Egyptische Sinaï-regio kunnen vluchten, vergelijkbaar met een “tweede Nakba”. Het hoofd van het regeringsmediabureau van Gaza zei dat Israël “een aantal auto’s heeft gebombardeerd die Gaza in zuidelijke richting verlaten.”
Meer dan 700.000 Palestijnen werden in 1948 in ballingschap gestuurd, en zij en hun nakomelingen mochten nooit meer terugkeren. Veel van deze Palestijnse families kwamen in Gaza terecht, en de huidige bevelen om te vertrekken roepen historische herinneringen op aan de etnische zuivering van 1948.
De Verenigde Naties en het Werkagentschap van de VN (UNRWA) hebben momenteel moeite om mensen in hun schuilplaatsen te helpen, aangezien ze hun capaciteit hebben bereikt. “Meer dan 170.000 mensen bevinden zich in schuilplaatsen waar we niet meer kunnen helpen,” aldus een woordvoerder van Al Jazeera. “We kunnen hen niet meer helpen,” voegde ze eraan toe.
Het ministerie van Volksgezondheid van Palestina heeft gemeld dat het dodental is gestegen tot 1.799 vanaf 16.00 uur lokale tijd op vrijdag, met inbegrip van 583 kinderen en 351 vrouwen. Het ministerie verklaarde dat 7.388 andere burgers gewond zijn geraakt, waaronder 1.901 kinderen. De Egyptische Nobelprijswinnaar voor de Vrede, Mohamed ElBaradei, heeft een vernietigende verklaring afgelegd over de huidige oorlog, waarin hij stelt dat deze deel uitmaakt van Trumps ‘Deal of the Century’ om Palestijnen over te dragen naar Jordanië en de Sinaï en de Palestijnse kwestie te liquideren. Hij beweert dat de oorlog fundamenteel een religieuze oorlog is, een overtuiging die wordt bevestigd door uitspraken van sommige Amerikaanse functionarissen.
“Hij zei ook dat er wrok is jegens de Arabische elites die zich door het Westen hebben laten ‘coöpteren’. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, was vrijdag in Jordanië voor een ontmoeting met de Palestijnse Autoriteit President Mahmoud Abbas. De voormalige leider van de Britse oppositiepartij Labour, Jeremy Corbyn, waarschuwde dat Gaza “van de aardbodem geveegd wordt” en dat Britse politici rekening moeten houden met steun voor wat oorlogsmisdaden door Israël betekent.
Zijn opmerkingen staan in scherp contrast met zijn opvolger, Keir Starmer, die Israëls recht heeft gesteund om water en elektriciteit naar Gaza af te sluiten, een daad die veel beschouwen als collectieve bestraffing en als een oorlogsmisdaad volgens het gebruikelijke internationale recht.
Een Palestijnse mensenrechtenadvocaat in bezet Palestina waarschuwde het Palestijnse volk na het vrijdaggebed. Video’s en foto’s toonden enorme menigten, bestaande uit lokale bewoners en expat-arbeiders, die zich verzamelden in het centrale West Bay-gebied van de stad, met Palestijnse vlaggen en gezangen ter ondersteuning van de inwoners van Gaza.
Na het vrijdaggebed omsingelden Egyptische demonstranten de historische Al-Azhar-moskee in het centrum van Caïro, de voornaamste religieuze instelling van de soennitische moslimwereld, waarin zij verklaarden dat Israël hun vijand blijft, “generatie na generatie”. Ze herhaalden de traditioneel nationalistische slogan: “Wij geven onze ziel en bloed voor Al-Aksa.”
Ook werden er pro-Palestijnse protesten gehouden in Syrië, Tunesië en Libië. Over de hele wereld organiseerden politieke en religieuze partijen tientallen demonstraties, waaronder in Pakistaanse steden Karachi, Lahore, Peshawar en de hoofdstad Islamabad, waar Amerikaanse en Israëlische vlaggen werden verbrand.
“Internationale media en internationale rechtbanken knijpen een oogje dicht voor het onrecht tegen de Palestijnen. Maar ze letten alleen op de acties van de Palestijnen om zichzelf te verdedigen,” zei Faheem Ahmed, een aanbidder in Karachi. “Ze noemen het terrorisme.” Demonstrant Shahid Husain, 47, zei dat leiders van moslimlanden faalden om op te komen voor de Palestijnen. “We zijn de straat opgegaan om onze heersers te laten beseffen dat ze niet bang hoeven te zijn voor de VS en dat het publiek wil dat ze aan de kant van Palestina staan, niet aan de kant van Israël en Amerika,” zei hij vanuit de historische Qissa Khwani-bazaar in Peshawar. In Afghanistan kwamen mensen bijeen in de steden Kaboel en Jalalabad voor pro-Palestijnse bijeenkomsten. “Palestina, jullie zijn niet alleen, wij zijn bij jullie,” vertelde een spreker aan de menigte. ‘We zijn arm, maar we zullen doen wat we kunnen. We kunnen vandaag niet veel doen, maar we zullen onze solidariteit tonen met onze voeten en woorden.'”
(Kayhan International)