Australisch Referendum over Grondwetswijziging voor Inheemse Bevolking Verworpen

Het Australische referendum over extra rechten voor de inheemse bevolking, waaronder de Aboriginals, is door de Australische regering zaterdag afgewezen.

“De grondwetswijziging is afgewezen door het Australische volk,” verklaarde vicepremier Richard Marles van Australië nadat de eerste resultaten werden gepubliceerd. “We zullen dit resultaat respecteren.”

Na het tellen van de stemmen van ongeveer een vijfde van de meer dan 8.200 stembureaus, leidde het “nee”-kamp met 58 procent, terwijl 42 procent voorstanders stemde.

Het referendum betrof het voorstel om een speciale commissie in te stellen met vertegenwoordigers van Aboriginals en Torres Strait Islanders. Dit zou de grondwet wijzigen om ervoor te zorgen dat de raad gehoord wordt over wetswijzigingen die hun gemeenschappen aangaan. Als het was aangenomen, zou dit de eerste erkenning zijn van de oorspronkelijke Australische bevolking in de grondwet sinds de oprichting ervan in 1901.

Ongeveer 984.000 inwoners van Australië behoren tot de Aboriginals of Torres Strait Islanders, wat minder dan 4 procent van de totale bevolking uitmaakt.

error: Kopiëren mag niet!