Zwart goud verblindt instituten en IMF

Vloeibaar zwart goud stroomt. US dollar tekens verschijnen. Miljarden worden verwacht in 2028. Iedereen wil een graantje meepikken. Wereldwijd. Lokale en internationale instituten, vooral het Internationaal Monetair Fonds (IMF). En niet te vergeten, de politieke partijen, hun partijgenoten en de landen die de internationale instituten vertegenwoordigen. Anders was de grote baas van de Verenigde Naties echt niet op bezoek geweest alsof alles koek en ei hier is. De verwachte olie dollars hebben alle onderhavige instituten en personen en relevante actoren in dit perspectief verblindt. ’A moni o doro.’ 

Kleurenbril

Ze hebben geen oog en oor meer voor wanbestuur. Kabinetten, regeringsleden, leden van De Nationale Assemblee, politieke partijen en hun partijgenoten functioneren allemaal als groot ondernemers. ‘When money talks, BS walks!’ Geen oog en oor voor corruptiebestrijding. Geen oog en oor voor aanpak nepotisme. Geen oog en oor voor bezuiniging. Geen oog en oor voor opsporing corruptiegelden. Geen oog en oor voor stopzetting goud smokkel en verhogen van royalties van deze sector. Geen oog en oor voor objectiveren van grondbeleid. Geen oog en oor voor betrouwbare cijfers en statistieken. Geen oog en oor voor institutionele misdaad. Alleen oog en oor voor buitenvrouwen op kosten van de staat.

Vrouwe Justitia heeft een bril op. Een kleurenbril. Nu willen ze ‘one person, one vote, one value’ invoeren zonder wettelijk verbod op omkoperij. Zonder transparantie van financieringsbronnen kunnen ze hun machtspositie behouden via deze landelijke evenredigheid. Net zoals je als verzorger van een kind geen recht aan mag ontlenen om dat kind te verkrachten, mag je als gekozen leider geen recht aan ontlenen om te liegen, te bedriegen en op te lichten. Het gaat erger worden zonder wettelijke hervormingen. Suriname is ook niet economisch zelfstandig geworden van de ontwikkelingsgelden en bauxietinkomsten, integendeel. De vakbeweging gilt even ‘pe a moni de’ en ‘ga het geld eerst halen waar het structureel gestolen en verspild wordt.’ Maar daar blijft het bij. Het bedrijfsleven en de intellectuele en sociale elite profiteren mee. Deze laatste categorie maakt het mogelijk dat er zonder angst ongestraft doorgegaan kan worden met stelen en andere louche praktijken. De activisten zijn moe en moedeloos. Alle sectoren in Suriname staan stil en liggen op hun gat op weg naar een zwart gat, waaruit radioactieve stralen voortkomen. Sociale erupties zijn op komst. 

De Vlinder

Daarenboven blijft men lenen om door te kunnen gaan met stelen, waarbij het volk moet afbetalen terwijl zij de hele wereld afreizen met als resultaat een steeds groter wordende schuld. Hoe groter deze schuld, hoe groter de greep van het buitenlandse kapitaal. Zo raken we de olie dollars kwijt. Dus ‘yu e teki paiman fu yu kan go doro nanga fufuru dan mi musu fu pai. Sortu saksi de na yu ede?’ Aai boi…wat een enge droom. In de Bhagvad Gita wordt verteld dat personen die zich als heiligen voordoen en in de praktijk het tegenovergestelde doen nimmer vergeven mogen worden. Anders veroorzaak je blijvende schade aan de mensheid. Onder zulke valse voorwendselen had de duivel Ravana de vrouw van Lord Rama, Sita, namelijk ontvoerd. Met deze gedachte werd ik wakker. En terwijl ik aan het bijkomen was, kwam het volgende mystieke verhaal voor de geest. ‘Op een nacht droomde ik dat ik een vlinder was, heel vrij en blij. Plotseling ontwaakte ik en besefte dat ik mens was gevangen genomen in een lichaam. Nu vraag ik mij af of ik een vlinder ben die het grootste deel van de tijd droomt dat hij mens is. Of ben ik een mens die gisteravond droomde dat hij een vlinder was.’ Wat vind jij? Niet van de vlinder, maar van mijn droom.

Dr. Roy I. Bhikharie, PhD

Eerst het Volk, dan de Rest (vanaf 2014)

error: Kopiëren mag niet!