De Nationale Assemblee heeft gisteren met algemene (46) stemmen de wetsvoorstellen voor nadere wijziging van de Grondwet en de Kiesregeling met enkele aanvullende wijzigingen goedgekeurd. Met deze goedkeuring zijn de algemene verkiezingen van uiterlijk 25 mei 2025 veilig gesteld.
De verkiezingen zullen plaatsvinden op basis van een stelsel van landelijke evenredigheid. Er zal sprake zijn van één kiesdistrict en één stembiljet van kandidaten voor alle 51 Assembleezetels. De verkiezing van leden van de ressorts- en districtsraden blijft op lokaal niveau plaatsvinden.
Met de wijziging van de Kiesregeling wordt afgestapt van het districtenstelsel. De wetsvoorstellen voor de wijziging van de Grondwet en de Kiesregeling is een gezamenlijk initiatief van de fractieleiders van alle in het parlement vertegenwoordigde politieke partijen.
BEP-fractieleider Ronny Asabina heeft de uiteindelijk gewijzigde versies van de wetsvoorstellen niet mede ondertekend. Hij kon zich niet vinden in de gevolgde werkwijze van de overige initiatiefnemers. Hij had verwacht dat de groep initiatiefnemers na de indiening van de wetsvoorstellen, in overleg met elkaar zouden blijven om zaken nader te bediscussiëren. Bij de stemming heeft de BEP-fractie noch voor, noch tegen gestemd. Asabina zegt onvoldoende het vertrouwen te hebben dat zaken verder aangepakt zullen worden, zoals mondeling wordt toegezegd. De BEP-fractie had graag gezien dat de kwesties rond districtsbestuur en voorkeurstemmen direct meegenomen werden met de amendementen op de wetsvoorstellen.
De wijziging van de Grondwet en de Kiesregeling was nodig als resultaat van de uitspraak van het Constitutioneel Hof in augustus vorig jaar. Die uitspraak komt erop neer, dat de huidige Kiesregeling vanwege strijdigheid met het beginsel van gelijkheid en van een gelijkwaardig kiesrecht, gewijzigd moet worden, waarbij naar een rechtvaardig kiesstelsel moet worden overgegaan. Om de wijziging van Kiesregeling een grondwettelijke basis te bieden, was het nodig een aantal artikelen van de Grondwet te wijzigen. Vanwege de tijdsdruk in verband met een tijdige voorbereiding van de verkiezingen van 2025, is bij de wijziging van de Grondwet gekozen deze te beperken tot het hoogst noodzakelijke.
SS