Discriminatie bij nationaal symbool

Dat Winter van een koude kermis thuis zou komen  was al weken geleden voorspeld. Dat komt door de manieren die Winter zich in deze uithoek van de wereld ongestraft meent te kunnen aanmeten. We hadden het redactioneel stuk de laatste keer, toen we het over de nationale mannenvoetbalteam van Suriname hadden, vandaag gewoon kunnen herhalen. Naarmate de wedstrijden van dit wanpresterend elftal vorderen, verschuift de aandacht van de spelers naar de trainer. Deze trainer is door zijn aanhoudende discriminatie en zijn onkunde, bij ons uit de gratie gevallen. En als hij langer op de stoel blijft zitten, zal de aandacht verder verschuiven naar de SVB, want Winter zit op de trainersstoel bij gratie van het bestuur van de SVB. 

Natio is een bindmiddel, het houdt de nationale aandacht vast, het publiek is in een hype op speeldagen en belt naar radiostations om mee te doen aan programma’s. Natio is nationaal bezit, maar ons elftal is gegijzeld door Winter, niet in het belang van Suriname en Surinamers. We hadden voorspeld dat we niet van Haïti zouden kunnen winnen en dat is op zich geen verrassing. Haïti heeft al enkele jaren een team dat mooie prestaties neerzet, dus verliezen of gelijkspelen is op zich geen zonde. Winter wist al op voorhand dat hij onder normale omstandigheden van zo’n team niet kan winnen. We nemen het hem kwalijk dat hij willens en wetens leugens verkondigt en dromen verkoopt over Suriname naar een wk. 

Suriname is onder deze omstandigheden met importspelers niet goed voor de Concacaf League Nations Groep A, we zijn goed voor B. Het zijn voornamelijk jongens met een blauw paspoort met enkele aanvullingen als Nigel Hasselbaink die Suriname enkele jaren terug in de A League hebben gezet, niet de importspelers. Dat hebben ze gedaan door met hun hart te spelen, door voor Suriname en de Surinamers te spelen. Deze importspelers zullen Suriname terug zetten in Groep B en dat is waar ze nu met een Winter als trainer thuishoren. Dat we niet hebben kunnen winnen van Haïti is dus geen verrassing; wat wel erg is, is de manier waarop we het hebben gedaan, alweer. 

We blijven herhalen dat Robinhood op dit moment over een goede generatie topspelers bezit die in de regio hun waarde bewijzen. Doelman Jonathan Fonkel, Renske ‘Kante’ Adipi, Alierio Belfor en topscorer Shaquile Cairo zijn niet voor niets allen in het topelftal van de groepsfase opgenomen van de Concacaf Caribbean Cup. Wat wel als behoorlijk kwetsend is ervaren tijdens de laatste wedstrijd is dat Winter, terwijl het duidelijk was dat Vlijter en Becker alweer hun dag niet hadden, toch Jamilio Rigters en vooral Shaquile Cairo de kans heeft ontnomen om voor hun land van betekenis te zijn. Het is onmogelijk dat een topscorer van een land die ook nog in regionale landencompetities topscorer is, gewoon 0,0 minuten krijgt en steeds de bank moet verwarmen. Dat is een grove vorm van discriminatie door Winter op basis van nationaliteit. Winter heeft zware vooroordelen tegen amateurvoetballers, het is voor hem een scheldwoord. Ergens vragen we ons toch af wat trainer Godeken van Robinhood, die prachtige seizoenen bij Robinhood aan het maken is, allemaal op de bank doet. Kan hij niet opkomen voor zijn jongens die in bloedvorm zijn en het veel beter zouden doen dan Geraldo Becker die steeds uitgeblust naar Suriname komt vanwege zijn zware clubverplichtingen? Houdt Godeken zich gedeisd, omdat hij het inkomen als assistent trainer en zijn cv veilig wil stellen? 

We vinden het teleurstellend dat Winter maar 5 minuten gunt aan Rigters. Het was donderdagavond vanaf de eerste helft al te zien dat zowel Becker als Vlijter niet fit aan de wedstrijd zijn begonnen. Ze waren door hun fitheid misschien wel goed voor een assist, maar doelpunten mochten niet van hen verwacht worden. Dat maakt dat ze vroeg in de tweede helft vervangen hadden moeten worden. Onder andere de fysiek zeer sterke en balvaste topscorer Cairo had meer dan een half uur verdiend. Wij vermoeden dat Winter de zomertemperaturen mijdt en niet in de Surinaamse stadions gaat zitten als Robinhood speelt. Misschien heeft de man zelfs een hekel aan Robinhood, omdat hij alleen in Ajax gelooft. Wij menen dat de spelers van Natio er waren om te voetballen, ze hebben wel gegeven wat ze konden, maar er zijn spelers die meer hadden kunnen betekenen. 

We vragen al weken naar een kans voor onze jongens die het prachtig doen en profteams met gemak vloeren. Winter laat alles aan zich voorbij gaan omdat hij zichzelf en zijn vooroordelen gelijk wil geven. Maar de standenlijst en zijn wanprestaties geven hem ongelijk. 

Winter zal Suriname brengen naar de League B en een lagere rangschikking bij Fifa. We hebben veel respect voor Winter zijn carrière als speler, en dat hij bereid was om Natio te komen leiden, maar het is inmiddels duidelijk: Winter heeft het niet wat het vereist om Suriname een paar stapjes vooruit te laten maken. Winter evalueert en leert niet en heeft geen open mindset voor steeds veranderende omstandigheden in het Surinaams landschap. 

Stiekempjes is Winter een Oranje C-team in Suriname aan het runnen, als ode aan alles Nederlands waaraan hij zichzelf te danken heeft. Dat is goed voor hem, voor spelers met een Nederlandse woon- en verblijfplaats, maar niet voor Suriname en de Surinamers. Straks als we op de laatste of voorlaatste plaats zijn geëindigd in Groep B van de Concacaf League moet Winter na een zeer goed gesprek, of zonder ruzie in gemeen overleg worden bedankt of moet hij zijn manieren gaan veranderen onder zware voorwaarden die de VSB moet stellen. Het was een hoofdstuk waarnaar wij ook anticipeerden, maar het was wel een mislukt hoofdstuk. Dus daaraan moeten consequenties worden verbonden.       

error: Kopiëren mag niet!