Bezorgdheid om levering blanco eID’s

Het Servische bedrijf Vlatacom schuift de levering van materiaal voor de aanmaak eID-kaarten steeds weer op de lange baan. De Surinaamse regering heeft sinds vorig jaar al betaald voor de levering van 100.000 blanco eID-kaarten. Met het oog op de voorbereidingen voor de verkiezingen in 2025, beginnen regering en parlement zich zorgen te maken. 

Minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken (BiZa) zei donderdag in het parlement, dat de levering van het materiaal voor eID’s in juni had moeten plaatsvinden. Zowat een maand geleden liet de leverancier weten dat de levering eind september zou plaatsvinden. Dit is weer niet gebeurd, en nu zegt ze dat de blanco eID-kaarten eind deze maand in Suriname zullen arriveren.

Minister Somohardjo zegt dat indien dit weer niet gebeurt zijn ministerie de nodige stappen zal ondernemen. 

De bezorgdheid van het Assembleelid Dew Sharman (VHP) is er niet minder op geworden na de mededeling van de BiZa-minister. Hij vreest dat met het oog op de verkiezingskalender er een “time squeeze” kan ontstaan. Elke andere stap die ondernomen wordt kost namelijk tijd en dient tijdig voorbereid te worden. Van de minister wilde  Sharman concreet weten welke stappen ondernomen zullen worden om te verzekeren dat elke kiesgerechtigde burger bij de verkiezingen in 2025 hun stem zal kunnen uitbrengen. Op vertoon van de ID-kaart kan de burger zijn stem uitbrengen. 

Minister Somohardjo zegt dat de regering c.q. zijn ministerie er alles aan doet opdat de blanco ID-kaarten tijdig geleverd worden. Indien onverhoopt dat toch niet lukt, is het “back-up” plan dat men een noodpaspoort krijgt als geldig legitimatiebewijs om te mogen stemmen.

SS

error: Kopiëren mag niet!