Australische onderzoekers hebben een methode ontwikkeld om veranderingen in de hersenen te detecteren die de progressie van de ziekte van Parkinson markeren, zelfs jaren voordat er fysieke symptomen optreden. Ze hebben aangetoond, dat het mogelijk is om tekenen van de ziekte van Parkinson te detecteren door patiënten te injecteren met een synthetische verbinding genaamd 18F-AV-133, die bindt aan een eiwit genaamd VMAT2 in de hersenen.
Het onderzoek toonde aan dat er significant neuronaal verlies is in de hersenen van mensen met de ziekte van Parkinson en REM-slaapgedragsstoornis, wat een indicator kan zijn van de ziekte van Parkinson. Deze bevindingen zijn gepubliceerd in het tijdschrift Neurology.
Hoofdonderzoeker professor Kevin Barnham benadrukt het belang van vroege detectie van de ziekte om behandelingen effectiever te maken en schade te voorkomen.
Verdere wiskundige modellen gebaseerd op de onderzoeksgegevens suggereren dat deze biomarker de ziekte van Parkinson tot 30 jaar voordat symptomen verschijnen, kan detecteren. Het is belangrijk dat het Parkinson-onderzoek meer biomarkers integreert om de diagnose en behandeling te verbeteren.