“Ik ben geen fan van eerste steenleggingen of onthullingen van naamborden. Want soms blijft het daarbij. De ware uitdaging is de tijdige oplevering van het gebouw.” Zo sprak parlementsvoorzitter Marinus Bee donderdag bij het startsein van het project ‘Gebruiksgereed opleveren van het vergadercomplex van DNA.’
Volgens Bee gaat het om dienend leiderschap. “Het is niet de start geweest die we wilden, met alle kritieken. De deskundigheid voor zo’n gebouw ligt bij het ministerie van Openbare Werken. Waar er gewerkt wordt ontstaan er verschillende perspectieven. Alle kritieken moeten wij meenemen als motivatie om dit project succesvol af te ronden”, sprak Bee.
Kritkek
Met de formele handelingen krijgt het vorig jaar volledig herbouwde pand van De Nationale Assemblee (DNA) een vergaderzaal. Er is een heleboel kritiek geweest vanuit verschillende kanten op de manier waarop dit geheel tot stand is gekomen. Maar donderdag legden zowel president Chandrikapersad Santokhi als minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken (OW) de nadruk op het herstel van de democratie. Het startsein ging gepaard met de onthulling van het naambord van de vergaderruimte. Doelende op de kritieken rond de bouw van het vergadercomplex, stelde het staatshoofd dat er transparantie, communicatie, informatie en bijstelling nodig is. Volgens Santokhi gaat de regering niet voorbij aan het afleggen van verantwoording. De kritieken vanuit de samenleving werden in grote mate terzijde gelegd.
Ruimte voor 72 parlementariërs
In een presentatie werd door architect Derrick Emanuels van De Architecten Studio (DAS) het te bouwen gebouw nader belicht. Het gebouw van de vergaderzaal zal een moderne opzet hebben en bestaan uit drie bouwlagen. Alle voorzieningen voor personeel, bezoekers en uiteraard parlementariërs zullen aanwezig zijn. Emanuels gaf aan dat er zelfs ruimte is voor maximaal 72 parlementariërs, indien er een besluit komt om het aantal Assembleeleden uit te breiden.
President Santokhi sprak van een mijlpaal. Hij wees erop dat in de vergaderzaal van het in 1996 door brand verwoeste parlementsgebouw de Grondwet is aangenomen. Aangezien het om het huis van democratie gaat, zullen volgens president Santokhi ook alle randvoorwaarden aanwezig moeten zijn om die democratie goed te laten functioneren. Het werk is voor 12 kalendermaanden uitgezet. Het streven is erop gericht tenminste een Jaarrede en een begrotingsbehandeling in de nieuwe vergaderzaal te houden.