Tijdens de voortzetting van de behandeling van de wetsvoorstellen voor nadere wijziging van de Grondwet en de Kiesregeling gisteren, donderdag 12 oktober, in het parlement is onder meer aan de orde gekomen de kwestie van voorkeurstemmen. De vraag die eerder tijdens de debatten werd gesteld was op basis van welke norm een kandidaat op de kandidatenlijst van een politieke partij bij voorkeur van stemmen gekozen wordt verklaard.
BEP-fractieleider Ronny Asabina, een van de initiatiefnemers van de wetsvoorstellen voor wijziging van de Grondwet en de Kiesregeling, heeft op dit stuk gisteren een amandementsvoorstel ingediend. Zijn voorstel houdt in dat een kandidaat bij voorkeur van stemmen wordt gekozen wanneer het 0,75 procent van het landelijk aantal totaal geldig uitgebrachte stemmen heeft behaald.
Asabina beargumenteert, dat bij het kiesstelsel op basis van landelijke evenredige vertegenwoordiging het moeilijker is voor een politieke partij om zetels te behalen, en voor kandidaten om bij voorkeur van stemmen gekozen te worden. Het stellen van de norm op 0,75 procent van het landelijk aantal totaal geldig uitgebrachte stemmen maakt het voor een kandidaat iets makkelijker om bij voorkeur van stemmen gekozen te worden.
Asabina diende ook een tweede wijzigingsvoorstel in. Dat heeft betrekking op het artikel in de Grondwet dat gaat over de samenstelling van de Districtsraad. Het is volgens de parlementariër niet juist dat de districtscommissaris voorzitter is van de districtsraad. De districtsraad is een gekozen orgaan.
Voorstel Gajadien
Asis Gajadien (VHP), ook één van de initiatiefnemers van de ingediende wetsvoorstellen voor wijziging van de Grondwet en de Kiesregeling, had een ander voorstel met betrekking tot de norm van voorkeurstemmen. In zijn betoog stelde hij voor om de norm van voorkeur van stemmen te stellen op 75 procent van het kiesquotiënt van de desbetreffende politieke partij. Het kiesquotiënt is het totaal aantal uitgebrachte geldige stemmen op de politieke partij, gedeeld door het aantal behaalde zetels door de desbetreffende politieke partij. Die zetels worden toegewezen op basis van het behalen van de kiesdeler. De kiesdeler is het totaal aantal landelijk geldig uitgebrachte stemmen, gedeeld door 51 (zetels).
De kwestie van de norm van voorkeurstemmen in de Kiesregeling wordt zoals het ernaar uitziet een heet hangijzer tijdens de debatten.
Teleurstelling
Asabina toonde gisteren tijdens de voortzetting van de debatten zich overigens ietwat teleurgesteld over het feit, dat de initiatiefnemers van de wetsvoorstellen niet meer bij elkaar zijn gekomen om verder te praten over de wijzigingen van Kiesregeling en de Grondwet. De initiatiefnemers van de ingediende wetsvoorstellen voor wijziging van de Kiesregeling en de Grondwet zijn de leiders van de verschillende fracties (politieke partijen) in het parlement. Asabina had verwacht dat de initiatiefnemers na de indiening van de gezamenlijke wetsvoorstellen door zouden gaan met overleggen om zodoende zaken rond de wijzigingen van de Grondwet en de Kiesregeling nader met elkaar goed te bediscussiëren en af te stemmen. Hij zegt zich daarin vergist te hebben. Dat is voor hem ook de reden waarom hij als een van de initiatiefnemers uit zichzelf de amandementsvoorstellen heeft ingediend. Hij zegt niet te verwachten dat zijn voorstellen ondersteund zullenl worden door de overige fracties, “maar het is tenminste voor de record”, zei hij.
SS