Volgens minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning zullen de schulden van Suriname pas in 2035 afgelost zijn. Volgens de minister betekent dat, dat het land dan een schuldratio heeft van rond de 60 procent tegenover het bruto binnenlands product (bbp). 60% is een internationaal gehanteerde norm. Momenteel ligt de schuld ver boven de norm.
De regering heeft gemeld dat de overgenomen nationale schuld is verlaagd van bijna 4 miljard USD naar 3.1 miljard USD. Goed bestuur is volgens de minister een beslissende factor voor vooruitgang. In de komende twee jaar zal het macro-economisch programma met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gecontinueerd worden.
Er is tussen de vakbonden en de regering onenigheid over loonsverhoging en koopkrachtverhoging. Volgens minister Raghoebarsing doet de regering wat zij kan. “We proberen wat we kunnen.” Hij heeft onlangs een presentatie gegeven over de inkomsten en uitgaven van de staat. Er zijn volgens hem SRD 1,8 miljard aan operationele kosten per maand en er is maandelijks een tekort van SRD 400 miljoen. “De regering wil ademruimte creëren zonder de stabiliteit in gevaar te brengen.”
Volgens Raghoebarsing betekent de succesvolle herschikking van de schulden, dat de druk op de nationale begroting minder wordt. Hierdoor ontstaat er fiscale ruimte om andere aspecten van het economisch hervormingsprogramma te realiseren. Raghoebarsing hoopt dat het goede werk wordt gecontinueerd en dat langzamerhand de schuld ingelopen kan worden.