Terwijl Columbusdag wereldwijd wordt gevierd, wordt de roep steeds groter om de heroverweging van deze viering. Voor de inheemse volkeren in Amayana, de huidige Amerika’s, is Columbusdag geen feestdag, maar een herinnering aan de pijnlijke geschiedenis.
Voor de inheemse bevolking betekende de ontmoeting met Columbus echter een periode van verlies, genocide, onderdrukking en ontwrichting van hun leefwijze. Door het vertrouwen in de mens en vredelievendheid is het land en zoveel meer ontnomen, de naam werd veranderd om het ontdekkingsverhaal te rechtvaardigen, velen werden tot slaaf gemaakt en culturen werden verwoest. De gevolgen van deze periode werken tot op de dag van vandaag nog steeds door! Deze realiteit roept op tot reflectie en herstel.
In Suriname heeft de Dag der Inheemsen, sinds zijn instelling in 2006, zich ontwikkeld tot een dag van nationale eenheid en solidariteit tussen etnische groepen.
Dit in schril contrast met Columbusdag, die niet wordt gevierd of herdacht.
De Nationale Reparatie Commissie Suriname pleit voor een verschuiving van de focus op Columbusdag naar een Dag van Reparatie.
12 oktober zou niet slechts een herdenkingsdag moeten zijn van de aankomst van Columbus met zijn gevolg en bemanning, maar een dag van erkenning en eerbetoon aan degenen die al duizenden jaren op dit land woonden en die met moed en veerkracht hebben bijgedragen aan de geschiedenis van ons continent en aan de bescherming van onze flora en fauna. Het inheemse culturele erfgoed, wijsheid en levenswijzen blijven van onschatbare waarde.
Hierbij willen we ook de nadruk leggen op het reparatieproces, waarbij de Nederlandse koning Willem Alexander wordt gevraagd om zijn excuses, aangeboden op 1 juli 2023, in Suriname te herhalen.
Het accent zal tevens liggen op onder andere financiële compensatie voor de landroof, het tot slaaf maken van Inheemsen en de na -en doorwerking van het slavernijverleden. Hierdoor kunnen we duidelijk stellen dat herstelbetaling tegemoetkomt aan de mensen die als eerste geleden hebben onder de erbarmelijke omstandigheden van het slavernijverleden, de oorspronkelijke bewoners van Suriname en de nazaten van de tot slaaf gemaakte Afrikanen.
Bewustwordingsprogramma’s zullen worden opgezet om deze nieuwe uitdagingen te delen met zowel de bevolking in stedelijke als landelijke gebieden.
Het doel van Reparatie Dag is niet enkel het herdenken van het verleden, maar nodigt uit tot bewustwording, dialoog en ook het bouwen aan een gezamenlijke toekomst. De dag dient als een symbool van nationale eenheid en solidariteit tussen alle etnische groepen in Suriname.
Laat ons samen een nieuwe bladzijde omslaan, zelf schrijven van een nieuw historisch boek en bouwen aan een toekomst vol hoop, herstel en eenheid.
Stg, Masuanary, de Nationale Reparatie Commissie Suriname (NRCS) en de afdeling in Nederland (NRCS-NL)