De meedogenloze aanval die Hamas aan de overkant in Zuid-Israël heeft uitgevoerd op zaterdag was niet alleen schokkend en gruwelijk, maar ook seismisch. Het betrof niet alleen de dodelijkste aanval in decennia, waarbij militanten duizenden raketten afvuurden en vervolgens aanvallen uitvoerden vanaf land, zee en lucht, maar deze was ook gericht op burgers. Onder de slachtoffers waren minstens 100 Israëli’s, waaronder ouderen en jonge kinderen, die werden gegijzeld.
Op het moment van schrijven waren er minstens 700 Israëli’s gedood en meer dan 2.000 gewond en 370 Palestijnen om het leven gekomen en raakten er ruim 2.000 gewond als gevolg van Israëlische vergeldingsacties.
Hoe Hamas de aanval heeft kunnen uitvoeren, is nog niet bekend. Wat zeker is, is dat de aanval al verdere rampspoed in Gaza heeft veroorzaakt.
Een grondinvasie door Israël lijkt steeds waarschijnlijker. Benjamin Netanyahu, niet langer “Mr. Security”, spreekt van een “lange en moeilijke oorlog” en geeft opdracht om de Palestijnen in die gebieden te verlaten, hoewel ze nergens heen kunnen in dit kleine, dichtbevolkte gebied. Zoals altijd betalen burgers de prijs voor dit conflict.
Dit was een opmerkelijke mislukking op het gebied van leger en veiligheid, vooral gezien de indrukwekkende bewakingstechnologieën en uitgebreide menselijke inlichtingennetwerken van Israël. Niet alleen faalden ze in het voorspellen van de aanval, maar ook wanhopige burgers moesten uren wachten voordat het leger arriveerde. Dit doet denken aan een ander berucht inlichtingenfalen, namelijk de Jom Kipoeroorlog bijna exact 50 jaar geleden.
Er zullen onvermijdelijk vragen rijzen over de impact van politieke onrust, met name de extreemrechtse regering van Netanyahu en haar “herziening” van de rechterlijke macht.
Maar de grootste mislukking ligt niet op het gebied van inlichtingen en veiligheid, maar op politiek vlak. Minder dan een jaar geleden waarschuwde de VN-gezant voor het Midden-Oosten de Veiligheidsraad dat de situatie het kookpunt had bereikt. Het afgelopen jaar was het bloedigste jaar in Israël en de Westelijke Jordaanoever en Jeruzalem sinds het einde van de tweede intifada in 2005. Een derde intifada werd alom voorspeld. De invallen van Israëlische strijdkrachten zijn enorm toegenomen; deze zomer zag de grootste militaire operatie op de Westelijke Jordaanoever in twintig jaar.
De Palestijnen hebben decennialang te maken gehad met bezetting, het verdwijnen van hun kans op een levensvatbare toekomstige staat door nederzettingen en toenemend geweld door kolonisten, gesteund door straffeloosheid.
De langdurige blokkade van Gaza heeft de economie verwoest en de helft van de bevolking in armoede achtergelaten. Een bescheiden economische opleving bood geen oplossing voor de politieke crisis, veroorzaakt door een Palestijnse leiding die zowel macht als legitimiteit mist, en door de heer Netanyahu, die verantwoordelijk was voor de uitbreiding van nederzettingen, het toelaten van extreme nationalisten en openlijke racisten in belangrijke posities, en het beloven van annexatie.
Iets meer dan een week geleden verklaarde president Biden’s nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan: “Het Midden-Oosten is vandaag de dag rustiger dan het in tientallen jaren is geweest.”
De gebeurtenissen van dit weekend hebben niet alleen bewezen dat deze beoordeling spectaculair onjuist was, maar hebben ook de kosten van de Amerikaanse terugtrekking benadrukt. Het risico van intensivering van geweld op de Westelijke Jordaanoever en een bredere escalatie die Hezbollah in Libanon betrekt, is toegenomen.
Hamas heeft niet alleen de weg naar normalisatie van de betrekkingen tussen Saoedi-Arabië en Israël verwoest, maar heeft ook aangetoond, ten koste van enorme menselijke tol, dat er geen oplossing is door zaken te doen met de Golfstaten die de Palestijnen en hun behoeften buitenspel zetten.
De status quo die voorafgaand aan zaterdag bestond, was noch duurzaam noch beheersbaar.
Israël-Palestina blijft een diepgeworteld en complex conflict dat dringend een duurzame oplossing vereist.
(Redactioneel The Guardian)