Voor zover bekend zijn er geen fossiele menselijke voetafdrukken gevonden in Suriname. Archeologisch onderzoek in Suriname richt zich voornamelijk op het bestuderen van de inheemse bewoners en hun cultuur door middel van het analyseren van artefacten zoals aardewerk, aardewerkscherven en andere overblijfselen.
Er zijn echter wel andere gebieden in de wereld waar fossiele menselijke voetafdrukken zijn ontdekt, zoals in Laetoli, Tanzania, en Ileret, Kenia.
Nieuw onderzoek bevestigt dat er fossiele menselijke voetafdrukken zijn ontdekt in New Mexico, die waarschijnlijk het oudste directe bewijs vormen van menselijke aanwezigheid in Amerika.
Deze ontdekking heeft veel archeologen verrast, omdat ze dachten dat ze al wisten wanneer mensen Amerika bereikten. De voetafdrukken dateren van tussen 21.000 en 23.000 jaar geleden en zijn gevonden aan de rand van een oude meerbodem in het Witte Zand Nationaal Park.
Eerdere twijfels over de datering zijn aangepakt in dit nieuwe onderzoek, dat twee verschillende materialen heeft geïdentificeerd die wijzen op een ouder datumbereik. Dit werpt vragen op over de traditionele theorie dat mensen Amerika pas duizenden jaren geleden bereikten. Deskundigen zijn echter nog steeds bezig met het evalueren van het bewijsmateriaal en het begrijpen van de implicaties van deze ontdekking voor onze kennis van de menselijke geschiedenis in Amerika.