Krachtige viering Dag der Marrons

Het was druk op het Onafhankelijkheidsplein dinsdag. De activiteiten rond de viering van de Dag der Marrons gingen al maandag van start met een Gospelconcert. Na het concert was er een culturele avond.

Op de Dag der Marrons vond de gebruikelijke kranslegging plaats op het plein van 10 oktober. President Chan Santokhi, vicepresident Ronnie Brunswijk, Assembleevoorzitter Marinus Bee en enkele buitenlandse gasten waren daarbij aanwezig. Na de kranslegging volgde een prodowaka naar het Onafhankelijksplein. De feestelijkheden op het plein gingen tot laat in de avond voort.

Op uitnodiging van Brunswijk zijn verscheidene Afrikaanse koningen in het land geweest om de dag bijwonen. De royalty’s die in Suriname zijn onder andere King Adedapo Aderemi, Obalufon Ido Osun uit Nigeria, Queen of Yoruba Oyenike Monica Okundaye, King Shitawa Peter Mumia ІІ van Wanga Kingdom of Nabongo (Kenoa), The akwamuhene of Dwenase Nana Samuel Out Lartey, Chief Falendoda Malinga de Inkosana van de Zulu gemeenschap en Wale Idris Ajibade, oprichter en algemeen directeur van The African views organization Lagos (Nigeria) en Julius W. Garvey, oprichter van het Marcus Garvey Institute (VS).

Op het Onafhankelijkheidsplein waren tientallen standjes opgezet naast een grote tent voor de viering van deze dag. Onder de aanwezigen waren vele culturele groepen en hoogwaardigheidsbekleders. 

Op 10 oktober wordt herdacht en gevierd dat 263 jaar geleden het eerste vredestraktaat tussen de marrons en het voormalig koloniale bestuur werd getekend. Het staatshoofd riep in zijn boodschap eenieder om het pad van racisme en discriminatie te verlaten en samen de natie Suriname op te bouwen. “Surinamer zijn betekent dat wij allen die hier wonen, ongeacht etniciteit, het multiculturele product zijn van dit mooi land”, “Wans’ ope tata komopo, wi mu’ seti kondre bun”, beklemtoonde de president. 

error: Kopiëren mag niet!