Het hoofd van het Internationaal Monetair Fonds, IMF, heeft gewaarschuwd dat een definitieve overwinning in de strijd tegen inflatie problemen zou kunnen veroorzaken voor de financiële markten doordat centrale banken gedwongen worden de rentetarieven hoog te houden tot 2025.
In een interview voorafgaand aan de jaarvergadering van het IMF in Marrakech, Marokko, volgende week, zei Kristalina Georgieva dat er een risico bestaat dat de financieringskosten voor langere tijd hoog blijven, met mogelijke gevolgen voor de activaprijzen.
Georgieva erkende, dat er vooruitgang was geboekt bij het verlagen van de inflatie, maar sommige landen hadden het beter gedaan dan anderen. Ze zei: “Het is nog niet voorbij, en dat werpt vragen op over de duur van de hoge rentetarieven – zeker tot 2024 en mogelijk zelfs tot 2025. Dit leidt tot zwakke groeivooruitzichten en strengere financiële voorwaarden.”
Obligatierendementen, die een maatstaf zijn voor de kosten van het aflossen van staatsschulden, zijn de afgelopen week gestegen op de markten van ontwikkelde landen, aangezien beleggers zich realiseren dat de officiële rentetarieven mogelijk langer hoog blijven.
Georgieva benadrukte dat er sprake is van een opeenhoping van activawaarderingen, wat tot het besef leidt dat het even kan duren voordat de rente begint te dalen. Ze zei: “Nu de inflatieverwachtingen stijgen, bestaat er een risico op een scherpe herwaardering van prijzen en dus financiële stabiliteitszorgen.”
Georgieva, die zojuist haar vierde jaar als hoofd van het IMF heeft afgerond, merkte op dat de wereldeconomie zich herstelt, maar langzaam en ongelijkmatig. Ze wees op de littekens van de Covid-19-pandemie en de Russische invasie van Oekraïne. Ze benadrukte de noodzaak van ambitieuze hervormingen en meer focus op productiviteitsverbeteringen en de groene transitie om de groei te stimuleren.
Tot slot, Georgieva sprak over de noodzaak om de financiële vuurkracht van het IMF te vergroten en rijke landen te overtuigen om leningen aan lage-inkomenslanden te subsidiëren. Ze benadrukte de rol van het IMF als verzekeraar voor de kwetsbaarste landen in een steeds schokgevoeliger wereld. Ze benadrukte ook de noodzaak om vooruitgang te boeken bij het bieden van schuldverlichting.
(Larry Elliott, The Guardian)