“De regering luistert niet en was reeds in maart 2023 gewaarschuwd voor de onrealistische begroting die zij had ingediend”, aldus NDP-fractieleider Rabin Parmessar gedurende de behandeling van de suppletoire begroting voor 2023.
De goedgekeurde nota van wijziging voor 2023 vertoonde een daadwerkelijk begrotingstekort van 19,5%, maar dankzij de creativiteit van de regering heeft zij dit kunnen reduceren naar 3,3% door de leningen en begrotingssupport van het IMF te accumuleren bij de belastingmiddelen en niet belastingmiddelen.
De NDP-topper is van mening dat hetzelfde is gedaan bij de suppletoire begroting. Het daadwerkelijk tekort van 13,4% is verlaagd naar 1,8% doordat het BBP (Bruto Binnenlands Product) is geherwaardeerd van SRD 99,2 miljard naar SRD 135,5 miljard zonder dat dit terug te zien is in de productie.
Volgens het Assembleelid zijn de totale ontvangsten afgenomen met SRD 323,8 miljoen, terwijl de uitgaven zijn gestegen met SRD 220,4 miljoen. Sterker nog, de stijging van de totale uitgaven behelzen voor een groot deel slechts lonen en sociale premies voor circa SRD 1,6 miljard. Daarentegen zijn de programma’s afgenomen met SRD 1,3 miljard. Het is water naar zee dragen om extra uit te geven aan salarissen, terwijl er geen programma’s zijn opgenomen om de prijzen in de winkels te beteugelen en de wisselkoers verder omlaag te stuwen, stelt Parmessar.
Opvallend is de forse stijging van salarissen bij het ministerie van Justitie en Politie met iets meer dan een half miljard. Parmessar vroeg zich af of er meer agenten in dienst zijn genomen en hoe dit zich zal vertalen in het beleid. De criminaliteit blijft stijgen en neemt dagelijks ergere vormen aan. Wat is de status van de 300 agenten die waren onttrokken uit het korps om regeringsfunctionarissen en friends and family te bewaken?
Het Assembleelid projecteerde de totale staatsschuld vanaf 2019 waarbij een forse stijging merkbaar was van SRD 22 miljard naar SRD 119 miljard in juni 2023. Hij benadrukte dat ook de regering Santokhi-Brunswijk het leningenbeleid voortzet, waarvan zij juist de vorige regering verweet.
Daarnaast haalde hij de perikelen aan rond het staatsbesluit van grondconversie die in strijd is met artikel 2 lid 2 van de Grondwet die vervreemding van Surinaamsgrondgebied verbiedt.
Tot slot vroeg het lid aandacht voor de kennisgeving van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij, die een overeenkomst sloot met de Vereniging van Rijstexporteurs over het achteraf uitbetalen van gelden aan rijstboeren die minder dan SRD 800 voor een baal padie hebben ontvangen over de najaarsoogst. Dit is volgens de NDP-fractieleider corruptie faciliterend.
SS