Een recente studie heeft alarmerende bevindingen onthuld over de ernstige bedreiging van amfibieën wereldwijd als gevolg van door de mens veroorzaakte klimaatverandering. De studie, gepubliceerd in het toonaangevende Britse tijdschrift Nature, wijst erop dat amfibieën, waaronder kikkers, salamanders en padden, in hoog tempo ‘klimaatgevangenen’ worden, met verontrustende gevolgen voor hun voortbestaan.
Uit de studie blijkt dat maar liefst 2 op de 5 amfibiesoorten momenteel met uitsterven worden bedreigd, voornamelijk als gevolg van de snel stijgende temperaturen als gevolg van klimaatverandering. De koudbloedige aard van amfibieën en hun gevoelige huid maken hen uiterst vatbaar voor veranderingen in temperatuur en omgevingsfactoren.
De onderzoekers benadrukken dat amfibieën ‘gevangen’ zitten in hun habitats en niet in staat zijn om te ontsnappen aan de verwoestende gevolgen van door de mens veroorzaakte klimaatverandering, zoals extreme hitte, bosbranden, droogte en orkanen.
Naast klimaatverandering worden amfibieën ook geconfronteerd met andere bedreigingen, waaronder habitatvernietiging, ziekten en overexploitatie, waarbij de klimaatverandering deze bedreigingen verder verergert. Bijna 41% van alle amfibiesoorten wereldwijd wordt nu als bedreigd beschouwd, een percentage dat significant hoger is dan dat van andere diergroepen, zoals zoogdieren, reptielen en vogels.
De studie identificeert concentraties van bedreigde amfibieën in biodiversiteitshotspots over de hele wereld, waaronder het Caribisch gebied, de tropische Andes, Madagaskar en Sri Lanka. Andere zwaar getroffen gebieden zijn onder andere het Braziliaanse Atlantische Woud, Zuid-China en het zuidoosten van de Verenigde Staten.
Deskundigen benadrukken de noodzaak om amfibieën te beschermen vanwege hun cruciale rol in de geneeskunde, plaagbestrijding en als indicatoren van milieuproblemen. Ze wijzen erop dat amfibieën snel uitsterven voordat ze volledig kunnen worden bestudeerd, en roepen op tot dringende maatregelen om deze unieke dieren te behouden.
Dit alarmerende onderzoek is gebaseerd op de tweede mondiale beoordeling van amfibieën die in 2022 is uitgevoerd door de Internationale Unie voor Natuurbescherming en biedt essentiële inzichten in de ernstige bedreigingen waarmee amfibieën wereldwijd worden geconfronteerd.