Zorgen over kinderopvang in Suriname: Hoe zit het met de controle en de handhaving?

De zorgen over de controle en handhaving van opvanginstellingen over het algemeen in Suriname zijn de laatste tijd toegenomen. Nu de vakantie voorbij is zijn veel ouders op zoek naar geschikte opvangmogelijkheden voor hun kinderen, met name bij crèche & peuterscholen. Een gesprek met mevrouw Lucia Fung-A-Wing, voorzitter van Stichting Go4 Development, werpt licht op de uitdagingen waarmee ouders en kinderopvanginstellingen worden geconfronteerd.

Een opvallend punt is de stijging van prijzen voor goederen en diensten, waaronder ook kinderopvang. De economische situatie plaatst ouders in een moeilijke positie bij het zoeken naar geschikte opvang, en dit roept vragen op over het effectief implementeren van de Wet op Opvanginstellingen die in 2014 in Suriname werd ingevoerd. “Heb je een crèche of kinderopvang die min of meer voldoet aan de kwaliteitseisen en standaarden volgens de wet, dan komt men al gauw op een tarief van SRD 2500 per maand per kind.” Volgens mevrouw Lucia kan men niet stabiel ondernemen, vanwege de economische situatie. Er zijn momenteel om en bij 35 draaiende crèches die zich houden aan de vastgestelde eisen, die tevens ook verbonden zijn aan de Stichting Go4 Development. Voor verdere informatie betreffende andere opvanginstellingen die al dan niet voldoen, zal men verhaal moeten halen bij de overheid. 

Volgens mevrouw Lucia voldoet een aanzienlijk aantal instellingen niet aan de kwaliteitseisen die zijn vastgesteld voor kinderopvang. Ze merkt op dat sommige instellingen de ‘brood-bed-bad’-methodiek volgen, wat betekent dat ze zich beperken tot de basisbehoeften en niet genoeg investeren in de brede ontwikkeling van het kind. Hierbij benadrukt ze het belang van de vroege kinderontwikkeling.

Een opvallende uitspraak van mevrouw Lucia is dat minder dan de helft van de opvanginstellingen in Suriname niet voldoet aan de wettelijke vereisten voor een crèche & peuterschool. Ze wijst erop dat het aantal kleine opvanginstellingen snel toeneemt, maar dat haast geen van hen aan de vereisten voldoet. 

Volgens de wet moeten instellingen die meer dan zes kinderen opvangen voldoen aan specifieke voorschriften. Dit omvat het hebben van onder meer pedagogische beleidsplan en werkplan,  ondernemingsplan, verklaring omtrent goed gedrag, medische keuring en moeten de personen die in deze branche werken in het bezit zijn van een EHBO-certificaat (diploma) het vermogen om leidsters te trainen, en het naleven van de standaarden van het BOG (Bureau voor Openbare Gezondheidszorg).

Deze constateringen werpen serieuze vragen op over de handhaving en implementatie van de Wet op Opvanginstellingen in Suriname. Als iemand bijvoorbeeld kinderopvang aanbiedt voor SRD 400 per kind, dan geeft dat al gauw aan wat de kwaliteit en zorg van de opvang is. Als ouders geconfronteerd worden met beperkte keuzes en stijgende kosten, is het van belang dat de overheid de naleving van de wet waarborgt en de kwaliteit van kinderopvang verbetert. 

SD

error: Kopiëren mag niet!