Kinderhartchirurg WKZ Utrecht opereerde 9 kinderen in Suriname

Bram van Wijk, kinderhartchirurg van het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) in Utrecht, blikt na 12 dagen in Paramaribo met een goed gevoel terug. Hij opereerde daar negen Surinaamse kinderen. Die ingrepen verliepen goed, laat hij weten. “Als je dan na afloop de reactie van de ouders ziet, dat is heel ontroerend.”

Hij maakte deel uit van een missie van het WKZ en het UMC Groningen (UMCG) en het team bestond vooral uit medewerkers van dat tweede ziekenhuis. Van het Utrechtse kinderhartcentrum waren twee mensen mee, Van Wijk en operatie-assistente Johanna Zijlstra. “Het was heel bijzonder er bij te zijn.”

Van Wijk: “Suriname heeft 600.000 inwoners en daarmee maar zo’n 30 kinderhartpatiënten per jaar. Niet genoeg voor een gespecialiseerd team. Er zijn te weinig operaties om een team van speciaal opgeleide kinderhartchirurgen, anesthesisten, enzovoort te hebben.”

Daarom komt er nu zo en dan een Nederlands team naar het land. 

“Ik ken kinderhartchirurg Ryan Accord van het UMCG goed en hij vroeg of ik meeging”, zegt Van Wijk. “Het is handiger als er niet twee chirurgen van één centrum tegelijk meegaan, maar om dat te spreiden.”

De dagen in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo waren vooral hectisch. “Op zaterdag deden we één operatie, daarna twee per dag”, vertelt hij. 

Na alle operaties laten Van Wijk en de rest van het team de patiënten met een gerust gevoel achter. “Het is heel goed gegaan. Ze zijn alle negen van de intensive care af en een deel is zelfs al ontslagen uit het ziekenhuis.” Een geslaagde missie dus en misschien wel voor herhaling vatbaar, zo is te lezen op de website van RTV Utrecht.

error: Kopiëren mag niet!