Governmenttake brandstof bestaat uit SRD 2,50 vaste rechten en SRD 1 extra overheidsheffing

Financiën-minister Stanley Raghoebarsing heeft vrijdagmiddag in het parlement verduidelijkt. dat de SRD 3,50 aan de zogeheten governmenttake op een liter brandstof, uit een bedrag van SRD 2,50 bestaat uit vaste rechten zoals invoerrechten, statistiekrecht, consentrecht en opcenten voor de Wegenautoriteit. De vaste rechten zijn bij wet vastgesteld.

Het resterende bedrag van SRD 1 in de zogeheten governmenttake is een extra-heffing van de overheid. In zijn beantwoording in het parlement vrijdag in de eerste ronde op een vraag van VHP-fractieleider Asis Gajadien om de SRD 1 per 1 november af te schaffen bij invoering van 10 procent btw op brandstof per 1 november, liet de minister weten, dat hierover niet overhaast een besluit genomen moet worden.

Het afschaffen van de SRD 1 op een liter brandstof betekent op jaarbasis minder inkomsten voor de staat van zo’n half miljard. Dit zou betekenen dat bijvoorbeeld op het sociaal programma of op andere posten van de begroting een gat van een half miljard zal ontstaan. De minister liet duidelijk blijken op dit moment niet veel ervoor te voelen om de SRD 1 op de prijs van een liter brandstof af te schaffen. De minister gaat ervan uit dat de SRD 1 minder op de brandstofprijs niet zoveel zal uitmaken  voor de consument, maar dat het wel een groot gat zal slaan op de overheidsbegroting. 

De minister is het eens met Gajadien om een andere benaming te gebruiken voor de  governmenttake, vanwege de verwarring die daarover bestaat. Tijdens de voortzetting van de debatten vrijdag in het parlement toonde Gajadien zich niet tevreden met het antwoord van de minister. Het Assembleelid vindt dat SRD 1 aan extra heffing door de overheid op de prijs van een liter brandstof afgeschaft moet worden.   

SS

error: Kopiëren mag niet!