Jogi vraagt duidelijkheid over hoe een DNA-kandidaat gekozen wordt verklaard

Het VHP-Assembleelid Mahinder Jogi heeft dinsdag tijdens de debatten rond de wijziging van de Kiesregeling de hamvraag gesteld over hoe bij de komende verkiezingen een Assemblee-kandidaat op de lijst van politieke partijen gekozen wordt verklaard. Deze belangrijke vraag heeft betrekking op artikel 9 van het wetsontwerp nadere wijziging Kiesregeling, waarin staat dat de 51 leden van de Nationale Assemblee worden gekozen krachtens het stelsel van evenredige vertegenwoordiging bij grootste gemiddelde en bij voorkeur van stemmen. Van de indieners van het wetsontwerp wil Jogi een duidelijke uitleg over dit wetsartikel. 

Bij de huidige Kiesregeling is het zo, dat behaalde zetels door politieke partijen eerst worden toegewezen aan kandidaten die de kiesdeler hebben gehaald, en vervolgens naar volgorde van de kandidaten op de kandidatenlijst van de desbetreffende politieke partij.

Het Assembleelid wil weten of met de wijziging van de Kiesregeling bij de komende verkiezingen dit ook zo zal blijven. Jogi laat blijken dat zoals het tot nog toe is gegaan bij de toewijzing van behaalde zetels door politieke partijen, de wil van de kiezers (het volk) niet goed tot uitdrukking wordt gebracht. Niet elke stem van de kiezer heeft daarbij hetzelfde gewicht. Uiteindelijk gaat het volgens hem bij de wijziging van de Kiesregeling daar om, namelijk dat elke stem van de kiezer hetzelfde gewicht heeft. 

Persoonlijk zegt Jogi voorstander te zijn van de toewijzing van de zetels in de volgorde naar het aantal stemmen dat een kandidaat heeft behaald. Dus een kandidaat die helemaal ver onder de kandidatenlijst staat gekandideerd en veel meer stemmen heeft behaald dan een kandidaat bovenaan de lijst met minder behaalde stemmen, zou eerst gekozen moeten worden verklaard.

Dit principe heeft te maken met de wil van de kiezers. Het zijn de kiezers die bepalen wie zij op een kandidatenlijst van een politieke partij eerder gekozen willen hebben. Het aantal uitgebrachte stemmen zou dus na de behaalde kiesdeler de bepalende factor moeten zijn bij het gekozen verklaren van een kandidaat op de kandidatenlijst. Dit is veel eerlijker en elke stem heeft daarbij hetzelfde gewicht, aldus Jogi. Hij zegt uit te kijken naar de verloop van de debatten hierover.

SS

error: Kopiëren mag niet!