Debie: “Inheemsen kunnen 2 zetels behalen bij landelijk evenredig kiesstelsel”

Radjendre Debie (VHP) zei dinsdag tijdens de debatten in het parlement rond de wijziging van de Kiesregeling, het voorstel van de Commissie Lim A Po voor een vaste voetzetel voor de 10 districten in het land onbegrijpelijk te vinden. De argumentatie van de Commissie Lim A Po als zou deze tegemoetkomen aan bepaalde groepen in de samenleving is voor Debie niet steekhoudend.

Het Assembleelid verwijst naar de uitspraak van het Constitutioneel Hof van 5 augustus vorig jaar, waarin geoordeeld wordt dat de “positieve discriminatie” in de huidige Kiesregeling te lang heeft geduurd en nu ongeoorloofd is. De argumentatie dat een vaste voetzetel voor de districten in het belang zou zijn van minderheidsgroepen in de samenleving, zoals de inheemsen, is volgens Debie niet waar.

Bij introductie van een vaste voetzetel in de Kiesregeling zouden de jnheemsen als groep volgens hem nergens een zetel behalen. Echter, bij een Kiesstelsel met een volledige landelijke evenredigheid kunnen inheemsen als groep twee zetels binnenhalen. Het landelijk aantal inheemse inwoners bedraagt namelijk ruim 20.000. 

De meeste inheemsen wonen in Para en Paramaribo. Pas bij een landelijke evenredigheidsstelsel komt volgens Debie het stemgewicht of de stemwaarde van de inheemse stemmen het beste tot uitdrukking. Hij zegt daarom zich volledig te kunnen scharen achter een kiessttelsel gebaseerd op evenredige vertegenwoordiging, waarbij het “stemgewicht” volledig tot uitdrukking wordt gebracht. 

Tijdens de debatten in het parlement is op verschillende momenten door leden overigens gevraagd naar wat de status nu is van de Commissie Lim A Po. Deze commissie is vorig jaar door president Santokhi ingesteld om hem te adviseren over wijziging van de Kiesregeling.

SS

error: Kopiëren mag niet!