Iran Mall: ’s Werelds grootste winkelcentrum

Het idee van winkelcentra vindt zijn oorsprong in het oude Rome, waar overdekte winkelgalerijen, bekend als “insulae,” werden gebouwd. Het moderne concept van winkelcentra, zoals we die nu kennen, begon echter in de Verenigde Staten in de tweede helft van de 20e eeuw. Het allereerste volledig gesloten, klimaatgecontroleerde winkelcentrum, genaamd Southdale Center, opende zijn deuren in 1956 in Edina, Minnesota. Dit markeerde het begin van een nieuw tijdperk voor winkelen.

Toch is het opvallend dat, hoewel de Verenigde Staten de bakermat zijn van het moderne winkelcentrum, het grootste winkelcentrum ter wereld zich niet in de VS bevindt, maar in Iran.

Iran Mall

Het reusachtige Iran Mall, gelegen ten noordoosten van Teheran, strekt zich uit over 31 vierkante meter en telt zeven verdiepingen. Het totale infrastructuurgebied beslaat 1,35 miljoen vierkante meter en zal naar verwachting groeien tot 1,60 miljoen vierkante meter. De bouw begon in 2014 en betrok meer dan 1.200 aannemers en ongeveer 25.000 werknemers. In 2018 werd de eerste fase voltooid, met 267.000 vierkante meter aan verhuurbare winkelruimte en 708 winkelunits. Bovendien vestigde Iran Mall datzelfde jaar een Guinness-record voor het langste ononderbroken storten van beton gedurende zes opeenvolgende dagen.

Het winkelcentrum herbergt meer dan 700 winkels met een gevarieerde mix van lokale en internationale merken, en biedt niet alleen winkelplezier, maar ook een scala aan unieke voorzieningen, waaronder twaalf IMAX-bioscopen, een theaterzaal met 2.000 zitplaatsen, een museum en kunstgalerijen. Bovendien kunnen bezoekers genieten van een pretpark, tennisbanen op het dak, een congrescentrum, een hotel en verschillende conferentiezalen. In de nabije toekomst staan de opening van een nieuw 5-sterrenhotel en een modern sportcentrum op de planning, waardoor het complex voortdurend blijft groeien en evolueren.

Wat Iran Mall extra speciaal maakt, zijn de ruimtes die geïnspireerd zijn op de Perzische kunst en cultuur, zoals een traditionele bazaar en Didar Garden, die de architectuur van Centraal Iran weerspiegelt. Een opvallende bezienswaardigheid is de Mirror Hall, met meer dan 38 miljoen stukjes spiegel, en de Jondishapour-bibliotheek, met een indrukwekkende collectie van meer dan 45.000 boeken, manuscripten en documenten.

Opmerkelijk genoeg bevindt geen van de tien grootste winkelcentra ter wereld zich in de Verenigde Staten, wat aangeeft dat de wereld van het winkelen zich over de hele planeet uitbreidt en evolueert.

error: Kopiëren mag niet!