Er was veel belangstelling voor een wandelloop op initiatief van het ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM), de Suriname Conservation Foundation en het commissariaat Saramacca te Groningen in Saramacca onder het motto ‘zeg nee tegen plastiek.’
Tijdens deze loop waren onder andere ROM-minister Marciano Dasai, Assembleeleden Sidik Moertabat en Kishan Ramsukul en districtscommissaris Sherin Bansi-Durga van Saramacca aanwezig.
Tijdens haar welkomstwoord aan de goed opgekomen wandelaars in het district gaf Bansi aan dat het van belang is om te weten wat plastic is, welke schade plastic veroorzaakt aan mens en milieu, wat de bijdrage is van plastic, aan de opwarming van de aarde en de mondiale klimaatverandering. Thans, maken wij een grote droogte mee in het land met zeer hoge temperaturen. Waarom is de droogte van dit jaar zo extreem? Met een enorme hitte en temperaturen van boven 36 graden celcius.
Ook landbouwers en consumenten worden hier hard mee getroffen. Het initiatief is volgens haar niet alleen bestemd voor de inwoners van Saramacca, maar ook voor heel het land.
Werk van maken
Volgens de organisatie moet men middels voorlichting en maatregelen ook een bijdrage leveren aan dit wereldfenomeen. Elke burger van Suriname produceert een halve kilogram plastic afval per dag en dat is 180 kilogram per jaar. Op een bevolking 600.000 is dat 108 miljoen kilo per jaar en dit is enorm veel. Dit moeten we ergens kwijt. Enkele aanbevelingen zijn om nooit afval achter te laten op straat, in de natuur, of bij recreatiegebieden; Zet je vuilnis pas op straat net voor de vuilniswagen komt. Ruim zelf zwerfplastic op en gebruik herbruikbare tassen en zakjes.
Ten slotte; gooi afval, ook kleine dingen niet zomaar uit auto’s want het zijn ook deze zaken die bij regen via de kanalen en rivieren meegenomen worden naar zee.