Vooral Zwitserland heeft de impact gevoeld, omdat een groot deel van het verkeer dat door de regio passeert, op doorreis is geweest en niet zozeer Zwitserse producenten of consumenten bedient.
Om dit probleem aan te pakken, startte Zwitserland een programma voor de aanleg van snelwegen en voltooide het in 1980 de Gotthard-wegtunnel, die het goederenvervoer over de weg vergemakkelijkte. De zorgen over de gevolgen voor het milieu namen echter toe, vooral na meerdere dodelijke ongelukken in tunnels als Gotthard en Mont Blanc.
Als reactie op deze milieuproblemen heeft Zwitserland in 1994 de Bescherming van de Alpen in zijn grondwet opgenomen. In 1992 keurde het land ook het Die Neuen Eisenbahn-Alpentransversalen (NEAT) of het New Rail Link through the Alps (NRLA) programma goed. Dit programma had tot doel twee basistunnels te bouwen: de 57 km lange Gotthard-basistunnel en de 34,6 km lange Lotschberg-basistunnel.
Deze tunnels zijn ontworpen met relatief vlakke uitlijningen op lagere hoogten vergeleken met eerdere tunnels door het Alpenmassief, zoals die op de BLS Lotschberg- en SBB Gotthard-routes. De Gotthard-basistunnel onderscheidt zich als de langste spoortunnel ter wereld en is een centraal onderdeel van de Nieuwe Spoorverbinding door de Alpen (NRLA). De commerciële activiteiten in de gedeeltelijk uitgeruste Lotschberg-basistunnel begonnen in december 2007.
De testwerkzaamheden voor de Gotthard-basistunnel begonnen in oktober 2015 en de tunnel werd officieel geopend in juni 2016. Commerciële treindiensten door de Gotthard-basistunnel begonnen in december 2016. Daarnaast werd de derde basistunnel, de 15,4 km lange Ceneri-basistunnel van het NRLA-programma, geopend in september 2020, markeert de succesvolle afronding van het programma.