DOOR PHIL BAINBRIDGE
Beelden van de James Webb-ruimtetelescoop laten zien dat Jupiters maan Europa mogelijk koolstofdioxide in de oceaan vasthoudt onder zijn ijskoude omhulsel, wat betekent dat er omstandigheden kunnen zijn die geschikt zijn voor leven.
Europa is een van de weinige werelden in ons zonnestelsel die mogelijk leven in stand kunnen houden. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat onder de waterijskorst een zoute oceaan van vloeibaar water met een rotsachtige zeebodem ligt, waarbij Hubble in 2019 zout aan de oppervlakte heeft ontdekt.
Twee onafhankelijke onderzoeken, gebaseerd op beelden van JWST, hebben nu geconcludeerd dat bevroren kristallen van koolstofdioxide die op het oppervlak van Europa worden aangetroffen, hun oorsprong hebben in de oceaan, en niet van enige externe bron. De hoogste concentraties werden gevonden in een gebied dat bekend staat als Tara Regio, een geologisch jong gebied met ‘chaosterrein’, zo genoemd omdat wanneer pluimen van warmer water naar de oppervlakte stijgen het ijs smelt, breekt en opnieuw bevriest, waardoor chaotische patronen en hoeken ontstaan.
Er wordt vermoed dat het stijgende water kooldioxide, zout en ander materiaal naar de oppervlakte brengt, net zoals hydrothermale bronnen in de diepe oceaan op aarde.