Bewoners Paramaribo-Noord ondervinden last door ongecontroleerde grasbranden

Al geruime tijd worden de bewoners van Paramaribo-Noord en omstreken gebieden geteisterd door rookontwikkeling ontstaan door aangestoken grasbranden. Volgens diverse meldingen van bewoners blijkt dat het ontstaan van grasbranden meestal voortkomt uit de praktijk van het in brand steken van hoog gras. Deze handelwijze wordt vermoedelijk ingegeven door de wens van individuen om aanzienlijke kosten voor het onderhoud van hun perceel te vermijden, waardoor zij snel het gras op hun eigendom kunnen laten afbranden.

Maar in droge tijden kan het gevaar van grasbranden aanzienlijk toenemen. Grasbranden kunnen zich verbluffend snel verspreiden, vooral bij sterke wind. Dit maakt het moeilijk om de brand onder controle te krijgen of te vluchten als je in de buurt bent.

Ongecontroleerde grasbranden kunnen zich uitbreiden naar nabijgelegen gebouwen en infrastructuur, zoals huizen, boerderijen, elektrische bedrading en gasleidingen. Ook brengen zij grote schade toe aan de natuurlijke omgeving, zoals het vernietigen van de vegetatie en habitat voor dieren en plantensoorten. De bodemverankering kan ook verzwakken, waardoor het risico op erosie en overstromingen toeneemt.

Grasbranden kunnen grote hoeveelheden rook en schadelijke gassen, zoals koolstofmonoxide en fijne deeltjes in de lucht vrijgeven, wat kan leiden tot verslechteren van de luchtkwaliteit en gezondheidsrisico’s voor degenen die in de buurt wonen.

Nog enkele dagen geleden zijn zes jongeren in verzekering gesteld voor het stichten van grasbranden in het ressort Geyersvlijt. Met de toenemende hitte is er extra alertheid vereist bij het verrichten van werkzaamheden zoals het aansteken van grasbranden. 

SD

error: Kopiëren mag niet!