Valse recensies en omkoping van Amazon-klanten

“Ik wil benadrukken dat het schrijven van valse recensies ethisch onaanvaardbaar en illegaal is in veel landen, maar het gebeurt ook in ons land, voornamelijk op websites en Facebook. In ons land zijn consumenten niet voldoende beschermd tegen deze praktijken”, aldus een burger die het Dagblad Suriname hieromtrent benaderde.

Het creëren van een eerlijke en betrouwbare online omgeving is van groot belang voor zowel consumenten als bedrijven. Helaas proberen sommige individuen op verschillende manieren mensen te beïnvloeden om valse recensies te schrijven.

Zelfs ’s werelds grootste online winkel, Amazon, maakt gebruik van deze methode om consumenten te beïnvloeden, wat negatieve gevolgen kan hebben voor zowel consumenten als bedrijven, en het vertrouwen in online platforms kan schaden.

Uit onderzoek van een consumentengroep is gebleken dat 1 op de 10 Amazon-klanten is omgekocht om positieve recensies te schrijven. Miljoenen klanten zijn gratis producten aangeboden in ruil voor positieve beoordelingen, en sommigen zijn zelfs betaald om hun negatieve recensies aan te passen.

Dit heeft geleid tot een overvloed aan valse beoordelingen op consumentensites, waarvan één op de zeven misleidend is op populaire e-commerceplatforms.

Het onderzoek toonde aan dat tot wel 4,5 miljoen Amazon-klanten cadeaubonnen, terugbetalingen en gratis producten hebben ontvangen voor het schrijven van positieve beoordelingen.

De Competition and Markets Authority (CMA) onderzoekt momenteel of Amazon en Google de consumentenwetgeving hebben overtreden met betrekking tot valse recensies.

De overheid in Engeland overweegt hervormingen door te voeren om neprecensies aan te pakken via wetgeving, waarbij het betalen voor neprecensies illegaal zou worden gemaakt en bedrijven die de regels overtreden kunnen worden beboet.

Amazon heeft gereageerd op het onderzoek en verklaard een duidelijk beleid te hebben tegen misbruik van beoordelingen, en ze staan verkopers niet toe rechtstreeks contact op te nemen met klanten om hun beoordelingen te wijzigen in ruil voor geschenken of cadeaubonnen.

Ze heeft actie ondernomen tegen de verkopers die in het onderzoek zijn geïdentificeerd en hebben al enkele beoordelingen verwijderd.

error: Kopiëren mag niet!