Wordt een volk van ontferming

Er zijn verschillende soorten dieven. Er zijn dieven die hun medemens bedreigen en beroven, met het gevolg gewonden en doden. Deze criminelen zijn gewetenloos, een mensenleven is niets meer waard. Met het gevolg dat de veiligheid weg is en er een golf van angst door het land raast. Ook worden burgers op kosten gejaagd want gestolen goed moet worden vervangen en men wordt gedwongen te investeren in extra beveiliging. De psychische schade wordt vaak onderschat.  

Opvallend is dat als men het over dieven en stelen heeft dat men alleen gefocust is op de gewone man in de samenleving. Er bestaan echter ook witteboorden criminelen, dat zijn overheidsfunctionarissen die goede posities bekleden en netjes in pak rondlopen. Ze verdienen genoeg en hebben het goed en toch misbruiken ze hun positie om op een oneerlijke manier veel geld en grond van het land in de wacht te slepen. Mensen doden om verschillende redenen maar ze stelen slechts om een reden, namelijk uit hebzucht.  Where there is property, there is theft.

Suriname is rijk aan grond en grondstoffen. Als dit in goede banen wordt geleid, hoeft niemand honger te lijden. Jammer genoeg zijn het in de afgelopen jaren juist de mensen in topposities geweest die het land hebben bestolen. Men heeft zich verrijkt met de inkomstenbronnen van het land. Velen hebben zich geld, goud, hout maar vooral grond toegeëigend. De scenario’s hieromtrent zijn legio. De plannen die men bedenkt en de slinkse manier waarop die plannen worden uitgevoerd zijn verbijsterend. De een komt met een fantastisch plan  voor naschoolse opvang en dan blijkt het achteraf een njangpatoe voor zichzelf te zijn. Weer een ander sjoemelt met gronden en bedenkt de geniepigste trucs om zich grond toe te eigenen. (Sabakoe project) Surinam can satisfied everyone’s need, but not everyone’s greed.

Niemand wordt als dief geboren, een dief wordt gemaakt.                                                                    – Men kan stelen uit armoede.                                                                                          

– Het zien vande criminaliteit op de televisie kan leiden tot kopieergedrag.                                                                                                  

– Het kan ook een ziekte zijn, iemand kan namelijk lijden aan kleptomanie.                 

– Nog een vaak gehoord argument is dat de omgeving waarin men opgroeit de wortel is van het kwaad. Het is waar dat als je opgroeit in zo’n deprimerende armoedige omgeving, dat je zwaar op de proef zal worden gesteld. Ik geloof echter stellig dat elk mens zich aan die neerwaartse spiraal kan ontworstelen. Jouw achtergrond en omgeving hoeven niet bepalend te zijn voor je verdere levensloop. Er gaat ongetwijfeld een invloed van uit, maar je kunt je ertegen verzetten omdat elk mens iets heel belangrijks bezit en dat is de vrije wil. Dus je kunt worden beïnvloed maar jij bepaalt zelf wat je met die beïnvloeding doet. 

Het probleem zit dus niet in je omgeving maar in de mens zelf.                                                             Dus de kleine man en de topman stelen en benadelen land en vcolk, echter het verschil is dat:      -De witteboorden crimineel niet letterlijk de wapens hanteert en de kleine man wel.                         De kleine man steelt van een willekeurige burger maar de witte boord crimineel benadeelt een heel land. A lawyer with his briefcase can steal more than a hundred men with guns. 

De kleine man wordt gestraft en de witte boord crimineel wordt niet alleen niet gestraft, maar wordt beloond met een andere, vaak betere, positie. (Abrahams). De crimineel aan de top geniet notabene bescherming op kosten van het volk. We straffen de kleine dieven en geven de groten ambtelijke functies. Beide groepen stelen, zijn egoïsten en uit op eigen belang. De vraag is welke misdaad erger is, die gepleegd is door de gewone man of door de man aan de top? We hang the petty thieves and appoint the great ones to the public office.

Conclusie: De criminaliteit in Suriname bestaat dus uit twee groepen en beiden tieren welig. Beide misdaden moeten worden bestreden anders wordt Suriname een poel van angst en onveiligheid. En dat kan verstrekkende gevolgen hebben voor land en volk. De hebzucht moet aan banden worden gelegd.                                                                                                       

De mens is geneigd om voor oplossingen te kijken richting de staat. We zijn geneigd om onszelf heel gemakkelijk te ontslaan van eigen verantwoordelijkheid.                                                              Iemand anders (de regering) moet alle problemen oplossen terwijl we aan de zijlijn toekijken, klagen en wenen. We weten uit ervaring dat de misdaad in Suriname gezeteld is in de top, dus kunnen we van die kant geen oplossingen verwachten. We zullen dit zelf moeten aanpakken.      Wij kunnen als volk het stelen van zowel de kleine man als van de man/vrouw aan de top bestrijden. In plaats van elkaar te beroven en te bedriegen, kunnen we een volk van ontferming worden en ons over elkaar ontfermen.

“Steal a little, and they throw you in jail. Steal a lot, and they make you king.” 

JOSTA VASEUR

error: Kopiëren mag niet!