Nieuwe prostaatkankertest met een nauwkeurigheid van 94%

De Prostaatkankerstichting in Suriname heeft eerder aangegeven dat het van groot belang is om er vroeg bij te zijn om erger te voorkomen. Het advies van de stichting is, dat mannen boven de 40 jaar zich moeten laten testen.

Een bloedtest die momenteel beschikbaar is in Groot-Brittannië kan meer dan 90 procent van de gevallen van prostaatkanker detecteren. Momenteel is de nauwkeurigheid van tests die mannen bij hun huisarts laten doen, vooral wanneer ze klachten hebben zoals problemen met urineren, ongeveer 55 procent. Dit betekent dat duizenden mannen onterecht te horen krijgen dat ze mogelijk prostaatkanker hebben en onnodig worden doorverwezen voor een pijnlijke biopsie of scan.

De nieuwe test is privé verkrijgbaar en kan tekenen van kanker oppikken door afwijkingen in genactiviteit te identificeren. Het heeft tien jaar geduurd om deze test te ontwikkelen, met medewerking van experts van Oxford BioDynamics, het Imperial College London, de Universiteit van East Anglia, het Imperial College NHS Trust en experts uit heel Groot-Brittannië.

Mathias Winkler, een consultant-uroloog en chirurg bij het Charing Cross Hospital en het Imperial College London, noemde de test ‘ongekend nauwkeurig’.

Prostaatkanker is de meest voorkomende kanker bij mannen en treft één op de acht mannen. Dit komt deels doordat er geen enkele betrouwbare test is, waarbij de standaard prostaatspecifieke antigeentesten berucht zijn vanwege het geven van zowel valse positieve als valse negatieve resultaten.

error: Kopiëren mag niet!