Ravaksur en bonden verwachten vandaag acceptabel bod van clusterteam ministers

Ravaksur en de verschillende vakbonden verwachten vandaag, donderdag 28 september, wanneer de besprekingen met het clusterteam van ministers worden voortgezet, dat van regeringszijde een acceptabel bod op tafel wordt gelegd met betrekking tot koopkrachtversterking. De vakbeweging wil een extra koopkrachtversterking van SRD 2.500. Die moet bovendien geïncorporeerd worden in het loon. Daarop moet een percentage loonsverhoging worden gegeven. 

Tijdens de besprekingen vorige week gaf de clusterteam van ministers aan dat de regering niet over financiële ruimte beschikt om extra verhogingen toe te kennen. Het clusterteam van ministers moet vandaag met een acceptabel voorstel komen, zegt Armand Zunder van Ravaksur. Waar het volgens hem bij de vakbeweging om te doen is, is dat de werkende klasse gecompenseerd worden voor het verlies van koopkracht. Eerder dit jaar, vanaf mei, heeft de regering besloten gedurende 6 maanden tot november een SRD 2.500 koopkrachtversterking toe te kennen aan ambtenaren en de aan hen gelijkgestelden. 

Zunder zegt dat intussen de tarieven voor stroom, water en gas zijn verhoogd. Ook de brandstofprijzen zijn flink  gestegen. Met de invoering van de aangepaste btw zullen de prijzen van nog meer goederen en diensten stijgen. De btw op brandstof gaat van 5 procent naar 10 procent.

Belastingvrije grens

Zunder zegt dat Ravaksur en de verschillende bonden niet alleen verbetering willen in het nominale loon van de werkende klasse, maar dat het verlichting wil in de belastingsfeer. De huidige belastingvrije grens van SRD 7.500 moet volgens hem naar SRD 10.000 of hoger gebracht worden. Ook de huidige belastingschijven dienen aangepast te worden. Vanuit de vakbeweging wordt al geruime tijd hierom gevraagd.

Met de invoering van btw per 1 januari dit jaar zou op termijn de loon- en inkomstenbelasting geheel moeten komen weg te vallen. De overheid zou zich meer moeten richten op een verbeterde uitvoering van de wet BTW, waarbij de noodzakelijke randvoorwaarden in plaats gebracht worden. Ook andere vormen van belastingen dient de overheid beter uit te voeren. 

Ter illustratie geeft hij aan dat op de overheidsbegroting vorig jaar aan vermogensbelasting slechts SRD 8 miljoen is geraamd. “Het lijkt alsof er geen rijken in dit land zijn”, aldus Zunder. Hij hoopt dat tijdens de besprekingen vandaag van regeringszijde een acceptabel bod op tafel wordt gelegd. De vakbondsleider vindt dat de regering zich niet steeds kan beroepen op afspraken die zij met het IMF (Intenationaal Monetair Fonds) heeft. “Met de vakbeweging heeft de regering ook afspraken”, zegt Zunder nadrukkelijk.

SS  

error: Kopiëren mag niet!