Kikkers proberen al miljoenen jaren seks te hebben met andere soorten

Kikkers proberen al miljoenen jaren seks te hebben met andere soorten. Dit gedrag, bekend als amplexus, kan soms verkeerd gaan. Velen denken dat mannelijke kikkers concurrentie hebben met rivalen om zich voort te planten, omdat het verleiden van de verkeerde partner de kans op voortplanting kan vergroten. Het is zelfs mogelijk dat sommige amfibieën zich in het verleden met andere soorten hebben vermengd, zoals vissen of zelfs levenloze objecten, voordat ze evolueerden tot de soorten die we vandaag de dag kennen. 

François Brischoux van de Universiteit van La Rochelle in Frankrijk wijst erop, dat het paren van kikkers vaak misgaat, en dit gedrag, inclusief verkeerd gerichte amplexus bij salamanders en caecilians, lijkt wijdverspreid te zijn bij kikkers en padden die zich anders dan gebruikelijk voortplanten. 

Het is boeiend om te onderzoeken hoe ver in de evolutie dit gedrag teruggaat, aldus Rilipe Serrano van de Universiteit van São Paulo in Brazilië. Tot nu toe ontbreken echter rapporten van verkeerd gerichte amplexus bij salamanders.

Het aantal verwijzingen in de wetenschappelijke literatuur is exponentieel toegenomen sinds het begin van de 21e eeuw. Brischoux en zijn collega Lea Lorrain-Soligor gebruikten een database met 280 gevallen van verkeerd gerichte amplexus, waarbij kikkers betrokken waren die behoorden tot andere soorten of zelfs overleden individuen. Een analyse van deze gevallen bij 159 kikkers suggereert dat dit gedrag gedeeltelijk verantwoordelijk is.

Een mogelijke verklaring is dat dit gedrag vooral voorkomt bij soorten die zich in grote aantallen voortplanten, waarbij de verhouding tussen mannetjes en vrouwtjes laag is, en waar meerdere soorten voorkomen. Ze hebben een waarschijnlijkheidsanalyse gebruikt om te bepalen wanneer dit gedrag voor het eerst optrad. Hieruit blijkt dat de kans op deze impasse op het gebied van voortplanting ruim 97 procent is, wat verontrustend is gezien de sterke afname van amfibiepopulaties.

error: Kopiëren mag niet!