Venezuela heeft de recente toekenning van nieuwe olieblokken aan Guyana afgewezen. In een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken wordt gesteld, dat Venezuela de illegale olieveiling van Guyana krachtig afwijst, omdat het maritieme gebieden betreft die nog moeten worden afgebakend tussen de twee landen. Venezuela beweert eigenaar te zijn van de regio Essequibo in Guyana en een deel van de exclusieve economische zone, waar olie wordt geëxploreerd.
Deze grenszaak ligt momenteel bij het Internationaal Gerechtshof. Guyana daarentegen streeft naar een definitief en bindend oordeel dat het arbitraal vonnis uit 1899, waarin de landsgrens tussen het toenmalige Brits Guyana en Venezuela werd vastgesteld, geldig blijft en dat de regio Essequibo tot Guyana behoort. De Guyaanse regering is op de hoogte van de verklaring van Venezuela en zal op een later moment reageren.
Dat het tot een gewapende confrontatie kan komen tussen deze twee landen is niet uitgesloten, gezien de toekenningen aan Guyana.
Venezuela kan zich echter geen oorlog permitteren vanwege haar boycot van de VS en een deel van de Europese Unie.
Ze zou een oorlog ook niet lang kunnen financieren vanwege de verslechterende economie.
Een ander scenario zou kunnen ontstaan als de Russen en Chinezen ter ondersteuning zouden komen. Venezuela heeft bovendien de grootste olievoorraden.
Guyana kan rekenen op de steun van de Amerikanen, aangezien een Amerikaanse oliemaatschappij EXXON in Guyana opereert. Olie is overigens een grondstof waarom mensen wel een oorlog zouden kunnen voeren, als het moet.
Ons land, Suriname, heeft ook een grensgeschil met Guyana, waarbij ze onder andere grondgebied bezet houden sinds de jaren ’60.