Staatsolie zet vraagtekens achter gasverwerkingsproject Fire Bird LNG/Phoenix Development Co.

Staatsolie Suriname heeft geen enkele bemoeienis met de plannen van Fire Bird LNG voor het opzetten van gasverwerkingsfaciliteiten als onderdeel van Port of Nickerie. De bouw van de haven in Nickerie is een samenwerkingsproject tussen de NV Havenbeheer Suriname en het Amerikaanse Phoenix Development Company. De overheid komt bij dit project in met het beschikbaar stellen van grond. 

Staatsolie-directeur Anand Jagesar zei onlangs in een vraaggesprek met een lokale nieuwssite, dat Staatsolie N.V. zich van begin af aan afgehouden heeft van de plannen van Phoenix Development Company en Fire Bird LNG voor het opzetten van gasverwerkingfaciliteiten als onderdeel van de te bouwen haven in Nickerie. De bedoeling is dat gas dat vrij zal komen bij de oliewinning verwerkt wordt tot vloeibare vorm (LNG) ten behoeve van onder meer de export. De voornaamste redenen waarom Staatsolie dit project van zich heeft afgehouden is, omdat niet duidelijk is van waar het gas dat men wil gaan verwerken moet komen. Ook is niet duidelijk aan wie het geproduceerde LNG verkocht zal worden. Ten derde heeft Staatsolie nimmer onder ogen gehad de voorontwerp- en ontwerprapporten die moeten zijn verricht bij zo een miljardenproject. 

Jagesar zegt. dat de overheid een paar keren aan Staatsolie heeft gevraagd om weer naar het project te kijken. Staatsolie is pas daartoe bereid indien de overheid haar meer duidelijkheid geeft omtrent de drie genoemde basisvragen rondom het gasverwerkingsproject. Staatsolie kan geen ondersteuning  geven aan een project dat ze niet begrijpt, althans dat niet realistisch is. Phoenix Development Company en Fire Bird LNG willen in reeds 2025 gas produceren. 

Expoitatierechten gas

De claim dat het gas dat bij de oliewinning van Suriname is, klopt niet, omdat de exploitatierechten gegeven zijn aan de contractors in de off-shore, met name de oliemaatschappijen. Het gas is onder contractuele voorwaarden aan de contractors gegeven. Partijen dienen zich aan die contractuele voorwaarden te houden. Zo is contractueel afgesproken, dat men (de contractors/oliemaatschappijen) binnen 5 jaar kenbaar moeten maken wat men met het gewonnen gas wil gaan doen. Indien ze dat niet doen, kan Staatsolie (Suriname) ze dan in gebreke stellen en besluiten om het gas over te nemen. “Maar dat moment is er nog niet”, aldus de Staatsolie-directeur. Hij noemt het een “gevaarlijke tendens” als men sentimenten wil gaan aanwakkeren door te stellen dat het gas van Suriname is. Het soeverein recht over het gas blijft altijd bij Suriname, maar de exploitatierechten zijn contractueel gegeven aan de off-shore contractors. 

Vraagtekens

“Als men zegt USD 5 miljard te willen investeren in het project, en de fundamenten en de status-quo van de overeenkomsten (met de contractors/oliemaatschappijen..red. Dagblad Suriname) niet begrijpt, dan zet je wel vraagtekens achter het project”, aldus de Staatsolie-directeur.

Over het project Port of Nickerie van Phoenix Development Company is in het parlement in de voorbije  maanden vaker aan de regering gevraagd naar informatie. Vooral vanuit de oppositie wil men weten onder welke voorwaarden de samenwerking is aangegaan met Phoenix Development Company voor de bouw van een diepwater haven met onder andere gasverwerkingsfaciliteiten. Tot nu toe is er van regeringszijde geen informatie hierover aan het parlement verstrekt.   

SS

error: Kopiëren mag niet!