Ouders hebben veel invloed op de beroepskeuze van hun kind

Een beroep kiezen is één van de belangrijkste beslissingen die een persoon in zijn of haar leven moet nemen voor de toekomst. Hoewel het uiteindelijk de verantwoordelijkheid van het kind is om zijn of haar eigen beroep te kiezen, is het duidelijk dat ouders invloed hebben op dit proces. 

Het is interessant dat Surinaamse ouders, net als elders ter wereld, een aanzienlijke invloed hebben op de beroepskeuzes van hun kinderen. Deze invloed kan gebaseerd zijn op verschillende factoren, waaronder culturele achtergrond, sociale normen en persoonlijke overtuigingen. Een van de manieren waarop ouders de beroepskeuzes van hun kinderen in Suriname kunnen beïnvloeden, is door hun perceptie te veranderen over monteurs, lassers, bouwvakkers, landbouwers en andere praktijkgerichte beroepen. 

Culturele normen en verwachtingen spelen een rol bij de keuze van een beroep. 

Bepaalde ouders geven de voorkeur aan studiekeuzes die traditioneel een bepaalde standaard met zich meebrengt, zoals geneeskunde, rechten of sociale wetenschappen. 

Uiteraard wordt niet elk kind een advocaat of dokter binnen de samenleving. Het is daarom belangrijk dat ouders hun kinderen stimuleren om andere beroepskeuzes te maken en af te stappen van het ouderwetse denken. Heden ten dage kan men met zoveel andere studie- of carrièremogelijkheden geld verdienen, dan de traditionele beroepen. 

Het is niet altijd negatief dat de ouders een invloed hebben op de beroepskeuze van het kind. 

Uiteindelijk willen ouders het beste voor hun kinderen en geven zij advies op basis van wat zij denken dat het beste is voor hun toekomst. Maar wij leven nu in een veranderende samenleving. Het is daarom belangrijk om veel te praten met elkaar, zodat de kinderen de vrijheid hebben om hun eigen interesses en passies te bespreken met hun ouders. Hierdoor kan er bij de ouders een verandering komen in hun denkwijze over bepaalde beroepen. 

SD

error: Kopiëren mag niet!