Kunnen we de gezondheidszorg uitdagingen van de Japanners evenaren?

Volgens de laatst gepubliceerde cijfers uit 2018 in ons land, bleek dat het aantal ouderen toen was toegenomen met 16,2%. Wat betreft de bevolkingsdichtheid staat Suriname op de 197e plaats. Uit de cijfers blijkt dat we nog steeds een gunstige verhouding hebben tussen de leeftijdsgroepen 0 tot 14 en 15- tot 60-plussers.

Vergrijzing 

Een land met een vergrijzende bevolking heeft ook gevolgen. Hoewel we hopen dat iedereen een hoge leeftijd bereikt, betekent dit ook dat er minder jongeren zijn om te werken en bij te dragen aan de economie.

Dit legt druk op sociale voorzieningen zoals pensioenen en gezondheidszorg, wat financiële uitdagingen met zich meebrengt voor de regering.

Vergrijzing van de bevolking kan leiden tot vertraging van de economische groei, omdat er minder mensen zijn die consumptie stimuleren en investeringen doen. Dit kan ook van invloed zijn op de vraag naar goederen en diensten.

Oudere mensen hebben doorgaans meer medische zorg nodig dan jongere mensen, wat kan leiden tot hogere gezondheidszorgkosten als gevolg van leeftijdsgerelateerde aandoeningen en de behoefte aan langdurige zorg.

In ons land wordt gesteld dat we relatief gezien een jonge bevolking hebben ten opzichte van het aantal ouderen. Het sterftecijfer bedroeg 6,1 sterfgevallen per 1.000 inwoners in 2018. Dit geeft het gemiddelde jaarlijkse aantal sterfgevallen tijdens een jaar per 1.000 inwoners halverwege het jaar weer, ook wel bekend als het ruwe sterftecijfer. Het sterftecijfer geeft slechts een ruwe indicatie van de mortaliteitssituatie in een land, maar weerspiegelt wel de huidige impact op de bevolkingsgroei.

Moedersterfte 

Suriname behoort tot de vijf landen in de regio met de hoogste moedersterftecijfers (MMR). De moedersterfte in Suriname wordt geschat op 120-130 per 100.000 levendgeborenen (5,6). Om het regionale doel van minder dan 30 per 100.000 vóór 2030 te bereiken, moet dit sterftecijfer aanzienlijk dalen.

Japan

In Japan is meer dan 10 procent van de bevolking nu 80 jaar of ouder, volgens nieuwe officiële gegevens die zijn vrijgegeven te midden van een snel vergrijzende bevolking.

Op Respect for Aged Day bleek uit overheidsgegevens dat het aandeel van de Japanse bevolking van 65 jaar of ouder is gestegen naar een recordhoogte van 29,1 procent, in vergelijking met 29,0 procent vorig jaar.

Japan heeft nu het hoogste percentage ouderen ter wereld, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken.

De vergrijzing heeft geleid tot stijgende kosten voor ouderenzorg, aangezien er niet genoeg jonge mensen zijn om banen in te vullen en welzijnsprogramma’s te financieren.

Momenteel werken er meer dan negen miljoen ouderen in Japan, wat overeenkomt met 13,6 procent van de beroepsbevolking, of één op de zeven werknemers.

Tegen 2040 wordt verwacht dat 34,8 procent van de Japanse bevolking ouder zal zijn dan 65 jaar.

Hoge levensverwachting

Japanners hebben een hoge levensverwachting, wat te danken is aan verschillende factoren die bijdragen aan hun algehele welzijn. Hun uitgebalanceerde dieet, sterke sociale steun en actieve levensstijl hebben geleid tot een indrukwekkende levensduur.

De gezonde levensstijl van de Japanse bevolking is een belangrijke factor. Hun traditionele voeding met vis, groenten en sojaproducten biedt gezondheidsvoordelen, terwijl matige consumptie van rood vlees en bewerkte voedingsmiddelen bijdraagt aan gewichtsbeheersing en het voorkomen van chronische ziekten.

Het sociale systeem in Japan, met universele gezondheidszorg en preventieve geneeskunde, zorgt voor regelmatige medische controles en vroege ziekteopsporing, wat bijdraagt aan een goede gezondheid gedurende het leven.

Een actieve levensstijl is diep geworteld in de cultuur, met voetgangersvriendelijke stedelijke infrastructuur en traditionele lichaamsbeweging zoals tai chi en yoga voor oudere volwassenen. De algemene levenskwaliteit in Japan, met een hoog veiligheidsniveau, goede infrastructuur en schone omgeving, draagt bij aan een betere kwaliteit van leven en welzijn.

Sterke gemeenschapszin en sociale samenhang dragen bij aan geestelijke gezondheid en welzijn, wat resulteert in een langere levensduur.

Hoewel individuele verschillen blijven bestaan, kan de Japanse ervaring als voorbeeld dienen voor andere landen die streven naar een gezondere levensstijl en welzijn. In een vergrijzende wereld biedt begrip van deze factoren waardevolle inzichten voor beleidsmakers en individuen die hun gezondheid en welzijn willen verbeteren.

error: Kopiëren mag niet!