Internationale olieanalisten verwachten dat dit USD 100 per vat zal bereiken tegen het eind van het jaar. Saoedi-Arabië en Rusland hebben hun dagelijkse productie verlaagd. Het Internationaal Energieagentschap (IEA) heeft gewaarschuwd dat het tekort aan olieaanbod “het risico van een nieuwe golf van volatiliteit zou kunnen vergroten, wat noch in het belang van producenten noch van consumenten zou zijn, gezien het fragiele economische klimaat”.
Dit komt nadat Saoedi-Arabië had aangekondigd dat het zijn olieproductie met nog eens één miljoen vaten per dag zou verminderen, bovenop de Russische reductie van 300.000 vaten per dag. Deze hoge olieprijs heeft grote gevolgen voor fragiele ontwikkelingslanden zoals het onze. Hoewel wij ook op zeer kleine schaal een olieproducerend land zijn, heeft de samenleving nooit direct geprofiteerd van deze hulpbron, ondanks dat vaak wordt beweerd dat de grondstoffen van de natie zijn.
Staatsolie en de politiek gaan ervan uit dat de dividenden die zij aan de centrale regering betalen, ten goede moeten komen aan het volk. Maar al jaren lijkt dit voordeel in de centrale pot te verdwijnen. Sommigen beweren dat als Staatsolie haar pompprijzen verlaagt, dit ten koste zal gaan van haar reserves voor toekomstige investeringen.
Een risico dat men niet wil nemen na de moeilijke tijd tijdens de regering van Bouterse, waarin het bedrijf rode cijfers terecht kwam. Echter, gezien de hoge brandstofprijzen, die voor een groot deel worden geïmporteerd, en het feit dat Staatsolie marktconforme prijzen hanteert, kunnen deze prijzen niet langer worden gedragen door de samenleving.
Bedrijven en diensten die afhankelijk zijn van olie voor hun bedrijfsvoering kunnen failliet gaan, met als gevolg dat ze hun activiteiten moeten stopzetten. Het volk van vandaag heeft geen boodschap aan het ‘sprookjesverhaal’ van olie door de Franse maatschappij Total in 2028. Zolang de informatie over Buitenlandse Directe Investeringen (Foreign Direct Investment, FDI) nog niet bekend is, is er nog niets definitief.
Deze informatie zal pas in december 2024 beschikbaar zijn, mits er geen vertragingen optreden in hun bevindingen, wat in deze industrie vaak voorkomt, waarbij deadlines vaak niet worden gehaald. De regering zal nu onder toenemende politieke druk komen te staan, aangezien zij niet over de extra middelen beschikt om de olieprijzen via subsidies onder controle te houden, zoals ook wordt voorgeschreven in het IMF-programma.