“Je werkt, en komt toch niet uit met je salaris”

De redactie van Dagblad Suriname ging op pad en dit keer hebben ze een gesprek gevoerd met metselaar Ewald. Ewald is al langer dan 13 jaar bezig met het metselen. Dat is zo zijn vast inkomen. Hij doet zijn relaas over de economische  situatie in vergelijking met zijn werk.

Dagelijks wel een karige inkomst

Voor Ewald is zijn inkomen niet wat het wezen moet, hij geeft in het gesprek aan dat hij weet dat dit bijkans bij alle Surinamers het geval is. Zijn werk hangt echter heel veel af van het geld dat mensen overal verdienen. “Als mensen minder verdienen gaan ze hun werk dus ook zelf proberen aan te pakken omdat ze de middelen niet hebben om extra mensen te betalen”, geeft Ewald te kennen.

Metselen in Suriname is nu net de chinees winkel

Ewald vergelijkt zijn baan nu met de Chinese winkels. Hij is ervan overtuigd dat hij vroeger heel wat Surinamers in de chinese winkels kon zien die als assistenten gingen werken op enkele winkels na is dit al een verhaal van het verleden. De Chinezen doen het werk samen met familie. Dat gebeurt volgens Ewald ook bij metselen. “Men pakt het liever zelf op”.


Niet stil staan

Ewald staat niet stil, hij heeft een gezin van 5, waaronder  4 kinderen en kan dus niet wachten op de inkomsten van zijn metselwerk. Indien hij merkt dat het aantal werkjes voor een dag geen goed bedrag zou opleveren, doet hij dan maaiwerk voor enkele vaste klanten die hem geregeld op de hoogte stellen wanneer hun erf een beurt behoeft. Zijn vrouw is ambtenaar dus het lukt wel om de huishouden draaiende te houen, geeft hij als antwoord op de vraag hoe het huishouden dan in tact wordt gehouden.

Verandering

Volgens Ewald wachten heel veel burgers op een verandering in het beleid. “Werken of niet, toch kom je er maar niet uit. Het leven is moeilijker aan het worden en nu kun je als je minder een 500 SRD op zak hebt een dag met 4 kinderen niet volhouden. Alles stijgt maar de inkomens blijven hetzelfde. Ook al stijgen de inkomens, dan stijgen de prijzen mee”, het beleid heeft volgens Ewald een goede beurt voor wat inzicht betreft, nodig . 

“Burgers wachten op verandering”, zegt hij voor tweede maal afsluitend in het gesprek met de redactie.

error: Kopiëren mag niet!