In ons land Suriname hebben wij op 17 februari 2023 ongekende rellen en plunderingen gezien. Deze handelingen waren van tevoren georkestreerd en er was ook een poging om de Nationale Assemblee van Suriname te bestormen, vergelijkbaar met de bestorming van het Capitool in Washington, VS.
Velen in ons land beschouwden deze actie als een terroristische daad die tot chaos moest leiden en uiteindelijk tot de val van de regering.
Gelukkig mislukte dit en resulteerde het in grootschalige plunderingen van bedrijven die miljoenen dollars aan schade opliepen.
Het openbaar ministerie heeft op een correcte manier vervolging ingezet tegen degenen die hieraan hebben deelgenomen.
Dagblad Suriname wacht nog steeds op een reactie van het Openbaar Ministerie over hoeveel mensen zijn vervolgd en waarvoor, en of er al uitspraken zijn gedaan in deze zaken.
Ongeacht de uitkomst zal de strafmaat waarschijnlijk lager zijn dan die in de VS, waar mensen zwaar zijn veroordeeld voor hun aanval op het Capitool in 2021. De leider kreeg bijvoorbeeld 22 jaar gevangenisstraf.
Mogelijk zijn we in ons land te lichtvaardig omgegaan met de poging om democratische autoriteiten omver te werpen.
Hoewel veel burgers ontevreden waren over het beleid en de toenemende armoede, hadden ze niet kunnen voorzien dat anderen een andere agenda hadden.
De beelden en foto’s hebben het openbaar ministerie voldoende bewijsmateriaal gegeven om de personen die de Nationale Assemblee hadden bestormd te vervolgen.
Echter lijkt het nu in alle stilte rondom de rechtszaken te zijn.
Dit was een aanval op de democratie in ons land en een poging om de regering van Santhoki-Brunswijk omver te werpen.
In de Verenigde Staten wordt deze kwestie zeer serieus genomen en zullen de relschoppers de komende jaren niet uit de gevangenis komen, wat aangeeft dat geweld gebruiken om de democratie omver te werpen niet wordt getolereerd.
Op 6 januari 2021 bestormden aanhangers van de Amerikaanse president Trump het Capitool in Washington. Trump en zijn medewerkers hebben veel Amerikanen ervan overtuigd dat de verkiezingsoverwinning van zijn Democratische rivaal, Joe Biden, is gestolen. Dit leidde tot een ongekende aanval op de Amerikaanse democratie.
In de VS werd vervolging ingezet tegen personen die deze bestorming hadden geïnitieerd. De leider, Tarrio, 39 jaar oud, en vier andere leden van de Proud Boys werden terechtgesteld voor de federale rechtbank in Washington. Ze werden niet alleen veroordeeld wegens opruiende samenzwering, maar ook wegens het belemmeren van een officiële procedure.
Tarrio werd veroordeeld tot 22 jaar gevangenisstraf vanwege zijn leiderschapsrol in de groep, wat de langste straf tot nu toe is opgelegd aan iemand die betrokken was bij de gebeurtenissen van 6 januari.
Hoewel de gevangenisstraf van 22 jaar de langste is voor alle beklaagden van 6 januari, had het ministerie van Justitie aanvankelijk 33 jaar gevangenisstraf geëist voor Tarrio.
Ethan Nordean en Joseph Biggs, twee andere prominente leden van de extreemrechtse organisatie, werden respectievelijk veroordeeld tot 18 en 17 jaar gevangenisstraf.
Zachary Rehl, een lokale leider van de afdeling van de Proud Boys, werd veroordeeld tot 15 jaar achter de tralies.