DOOR NINIAN CARTER
11 september 2023 – Sterrenkijkers hebben een zeldzame kans om de nieuw ontdekte komeet Nishimura met het blote oog te zien, terwijl deze langs het sterrenbeeld Leeuw raast op een afstand van 125 miljoen kilometer (78 meter mijl).
Astronomiefans op het noordelijk halfrond genieten van een heldere nieuwe komeet die formeel C/2023 P1 heet – ook bekend als ‘Comet Nishimura’, naar Hideo Nishimura, de Japanse fotograaf die hem op 12 augustus 2023 ontdekte.
De bal van stof en ijs zal op dinsdag 12 september het dichtst bij de aarde zijn, op een afstand van 0,85 AU (astronomische eenheid, een lengte gelijk aan de gemiddelde afstand tussen de aarde en de zon), en zal het best vlak voor zonsopgang worden bekeken voor een paar dagen. Het kan ook net na zonsondergang zichtbaar zijn, maar de nabijheid van de zon kan de impact ervan beperken.
Nishimura vervolgt zijn pad naar het binnenste zonnestelsel op weg naar het perihelium (het dichtstbijzijnde punt in zijn baan bij de zon), dat hij op 17 september zal bereiken, terwijl hij rond onze ster draait op een afstand van slechts 0,23 AU — 40 % dichter bij de zon dan de planeet Mercurius.
Om de komeet te zien, ga je naar een locatie waar je ongeveer een uur voor zonsopgang duidelijk de oostelijke horizon kunt zien. Linksonder van Venus, halverwege het sterrenbeeld Leeuw, zou je een heldere bol moeten zien met mogelijk een staart die naar boven wijst. Mogelijk is hij een uur na zonsondergang weer zichtbaar in het westen, opnieuw in het sterrenbeeld Leeuw.
15 september is waarschijnlijk de laatste dag dat waarnemers op het noordelijk halfrond Nishimura kunnen zien. Het zal pas over 400 jaar naar de aarde terugkeren.