Bubble tea-shops rijzen als paddenstoelen uit de grond in Suriname

Bubble tea heeft de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen over de hele wereld, waardoor er steeds meer bubble tea-shops ontstaan. Bubble tea-shops zijn winkels die gespecialiseerd zijn in het verkopen van bubble tea, een populaire drank die oorspronkelijk uit Taiwan komt. Bubble tea is een koude drank op basis van thee, melk en/of fruitsmaken, vaak geserveerd met tapiocaballetjes (ook wel bekend als boba) die in de drank drijven. Naast tapiocaballetjes kunnen bubble tea’s ook andere toppings bevatten, zoals gelei, pudding of fruitparels. 

Ook in Suriname beginnen bubble tea-shops als paddenstoelen uit de grond te rijzen. Haast in elk district zijn er een of meerdere bubble tea-shops. In Paramaribo zijn de meeste shops gevestigd. Over geheel Suriname is er naar schatting zo’n 100 of meer bubble tea-shops. Toch zijn er nog enkele bedrijven die van plan zijn nieuwe bubble tea-shops te openen. En liefs op plekken waar er al een Bubble tea-shop bestaat. Zo zijn er op sommige locaties bubble tea-shops van twee verschillende bedrijven naast elkaar. 

In januari van dit jaar zou minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid zijn bezorgdheid hebben geuit over de bubble tea rage, omdat dit vooral erg populair is onder de jongeren. Hij waarschuwde om geen bubbel tea en andere zoete dranken te gebruiken die erg slecht kunnen zijn voor de gezondheid. Zoete dranken zouden tot overgewicht en suikerziekte kunnen leiden. Het is daarom de vraag of de overheid niet zou moeten stoppen met het verstrekken van vergunningen aan deze bubble tea-shops, gezien er momenteel al voldoende in Suriname zijn. Overigens is er onlangs ook een bubble tea-shop geopend bij een ziekenhuis in Paramaribo. Waarom wordt dit dan wel gestimuleerd als het erg ongezond zou zijn?

Het basisrecept van bubble tea bestaat uit thee, melk en/of fruitsmaken, wat betekent dat het een bron kan zijn van voedingsstoffen en antioxidanten, afhankelijk van de gebruikte ingrediënten. Echter, het is belangrijk om op te merken dat bubble tea soms veel suiker bevat. Veel winkels voegen vloeibare suikers, siropen of andere zoetstoffen toe aan de drankjes, wat de calorie- en suikerinhoud kan verhogen. Daarnaast worden aan bubble tea vaak toppings toegevoegd, zoals tapiocaballetjes, gelei, pudding of fruitparels, die ook extra suiker en calorieën kunnen bevatten. Het is daarom belangrijk om bewust te zijn van de portiegrootte en de caloriewaarde van deze toppings. 

Over het algemeen kan bubble tea een lekkere traktatie zijn, maar het is belangrijk om het met mate te consumeren en de suiker- en calorie-inname in de gaten te houden. Als men een gezonde levensstijl wil behouden, is het misschien een goed idee om af en toe bubble tea in het dieet op te nemen, maar het te combineren met evenwichtige voeding en regelmatige lichaamsbeweging. De overheid dient ook zelf controle uit te voeren en maatregelen te treffen als zij een gezonde bevolking wil.

SK

error: Kopiëren mag niet!