Suriname en Frans-Guyana gaan samenwerking controle visgronden bespreken

Minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) gaat binnenkort naar Frans-Guyana om met de autoriteiten daar mogelijke samenwerking te bespreken op het gebied van het tegengaan van illegale visserij voor de kust. Beide landen worden sinds jaar en dag geteisterd door illegale visserij in hun respectieve wateren voor de kust. Veelal zijn het Guyanese vissers die zich hieraan schuldig maken. Minister Sewdien zei vorige week voor aanvang van de wekelijkse vergadering van de RvM dat hij binnenkort met de autoriteiten in Frans-Guyana besprekingen zal voeren over ondermeer activiteiten en maatregelen om illegale visserij tegen te gaan. Er zullen ervaringen met elkaar worden gedeeld. De controle over wat er op zee gebeurd is iets waar Suriname nog niet over de nodige capaciteiten beschikt. De minister suggereert dat mogelijk op dit vlak een samenwerking komt. De Franse autoriteiten willen van Suriname ondermeer vernemen hoe effectief de in beslagname van boten, visgerei en visvangsten is bij het tegengaan van illegale visserij.

Volgens de minister hebben de Fransen hun beleid van het door midden zagen en verbranden van illegale vissersboten verlaten, en nu een ietwat gematigde houding aangenomen. “Nu zijn ze poeslief, maar dat werkt niet. Je hebt met “maffia’s” te doen”, aldus Sewdien. Hij zegt dat LVV nu bezig is met het Openbaar Ministerie om na te gaan hoe met in beslag genomen vissersboten om te gaan. Er zitten juridische aspecten bij die volgens de minister beter geregeld moeten worden.

Over het proces van verlenging van visvergunningen geeft hij aan dat er streng gekeken worden naar hoe men zich aan de vergunningsvoorwaarden heeft gehouden. LVV heeft bewijzen dat in Guyana vissersvaartuigen aanmeren met Surinaamse vergunningnummers. Er zijn zelfs gevallen bekend waarbij een en dezelfde Surinaamse vergunningnummer is aangebracht bij meerdere aangemeerde boten in Guyana. De Surinaamse vergunninghouder zal bij het proces van verlenging van hun visvergunning zich hierover dienen te verantwoorden.  Het is algemeen bekend dat Surinaamse vergunninghouders hun vergunning tegen veel geld onderverhuren aan Guyanese vissers.  Op die manier wordt er in Surinaamse wateren gevist. De vangst wordt echter niet in Suriname “aangeland” zoals de vergunningsvoorwaarden dat vereisen. Het overgroot deel van de vangsten wordt illegaal in Guyana “aangeland”. Op deze manier wordt Suriname voor miljoenen dollars bestolen. Op de internationale afzetmarkt wordt Suriname daar bovenop ook nog door Guyanese visexporteurs beconcurreerd. Notabene met ons eigen vis, liet een Surinaamse visverwerker zich onlangs uit in gesprek met DBS.

Vorig jaar zei de LVV-minister in het parlement dat er teveel van de zogeheten SK-vergunningen zijn uitgegeven dat dan het maximaal toegestane aantal volgens het Visserij Management Plan (VMP). Om overbevissing tegen te gaan wordt het aantal teveel uitgegeven visvergunningen geleidelijk aan teruggebracht. Dit proces loopt, zegt de LVV-minister. Ingetrokken vergunningen worden ook niet meer uitgegeven, zei Sewdien begin dit jaar nog in DNA. LVV treedt hard op tegen illegale visvergunningen. Waar het nog behoorlijk aan schort is de controle van wat er op zee gebeurt.

SS.

error: Kopiëren mag niet!