Meester van je gedachten: de kracht van positief denken

Het klinkt misschien wel cliché, maar positief denken is een levensfilosofie die mensen de kracht heeft om hun leven te veranderen. Het geeft je het vermogen om je gedachten te richten op het goede, zelfs in uitdagende tijden. Uit eerder onderzoek blijkt dat een positieve mindset het immuunsysteem kan versterken, de levensduur kan verlengen en de kans op chronische ziekten kan verminderen.

Mentale gezondheid en de kracht van positief denken zijn van belang in derde wereld landen, zoals Suriname waar mensen vaak te maken hebben met extreme uitdagingen zoals armoede, geweld, gebrek aan beperkte basisvoorzieningen en beperkte toegang tot geestelijke gezondheidszorg.

Positief denken is niet alleen een glimlach op je gezicht houden, het gaat om het bewust kiezen van een positieve en optimistische kijk op het leven. Een positieve denkwijze geeft mensen de kracht met uitdagingen en tegenslagen om te gaan. Hierdoor kunnen ze betere kansen zien, in plaats van zich te richten op de obstakels. Het hebben van een positieve denkwijze, moedigt ons aan om door te zetten, zelfs wanneer de weg moeilijk lijkt.

Een praktische toepassing van positief denken is het dagelijks beoefenen van dankbaarheid.

Bidden is een vorm van dankbaarheid tonen aan de schepper. Maar er zijn tal van andere manieren, waarop wij dankbaarheid kunnen tonen. Voor het slapen kan je vijf dingen, waarvoor je dankbaar bent voor die dag, opschrijven. Noteer hierbij de specifieke gebeurtenissen die blije emoties bij je oproepen. Door het schrijven, kan je de  focus verleggen van een negatief naar een positiever beeld op het leven.

Sommige mensen tonen aan het begin van elke maaltijd dankbaarheid voor het voedsel.

Op het internet zijn ook tal van positieve affirmaties te vinden, die mensen in hun dagelijks leven kunnen toepassen. Bijvoorbeeld, in plaats van te zeggen “Dit zal mij nooit lukken,” zeg eens tegen jezelf, “Ik kan dit aanpakken”. Zorg ervoor dat je deze affirmaties regelmatig herhaald. Zelfreflectie helpt ook om een diepere waardering te ontwikkelen voor de levensfase die je hebt afgerond.

Het kan soms moeilijk zijn om in uitdagende situaties dankbaarheid te tonen. Maar door de oefeningen voor dankbaarheid kan je jezelf helpen om de aandacht te verleggen van wat je mist naar wat je hebt. Positief denken is echter helemaal geen toverstok, waardoor alle problemen plotseling zullen verdwijnen. Maar het is wel een goed hulpmiddel om de negatieve emoties, waarmee veel mensen zitten, beter te verwerken.

SD

error: Kopiëren mag niet!