Strijden voor Leven: Suicide Prevention Day met Mind Matters Foundation Suriname


In het kader van Suicide Prevention Day heeft Mind Matters Foundation afgelopen zondag enkele activiteiten ontplooid om de gemeenschap te informeren hierover. Zij stonden vorig jaar te Wakapasi, wat een succesvol evenement is geweest. Dit keer is er gekozen voor de Saoenah Markt in de ochtend en de International Mall of Suriname (IMS) in de middag. “Het is zondagochtend, waardoor je veel mensen kan bereiken om een gesprek aan te gaan”, gaf Julien Doelwijt, lid van de Mind Matters Foundation, in een gesprek met Dagblad Suriname aan.

“Wij hebben afgelopen periode een hele grote social media campagne gehouden, waarin we ongeveer 300.000 mensen hebben bereikt in Suriname”, geeft Julien aan. “Dat is best wel veel. De campagne hebben wij samen gedaan met de Rotary Club Paramaribo Quota, voor de rest proberen wij zoveel mogelijk aanwezig te zijn op speciale dagen om het bewustzijn over zelfmoord preventie bij mensen te creëren”, aldus Julien.

Hij gaf aan dat er zondagochtend speciaal mensen zijn gekomen naar de locatie, naar aanleiding van de social media berichten van de organisatie. Er waren ook emotionele gesprekken, waarbij mensen hun hele verhaal deden en zelfs ook een traan lieten vallen. “Dat is wat we willen bereiken, dat we erover praten en dat mensen zich emotioneel openstellen. We krijgen soms ook berichten op Facebook van mensen die ons bedanken voor de tips en dat zij het nuttig kunnen gebruiken. We hebben geen individuele therapie of begeleidingsmethoden, maar we horen wel positieve verhalen van de mensen”, aldus Julien.

Stijgende trend

Als wij de trend van de afgelopen decenia volgen, blijkt er steeds een stijging te zijn in het aantal zelfmoord cijfers. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn er jaarlijks bijna 800.000 sterfgevallen, wat neerkomt op één sterfgeval elke 40 seconden aan zelfmoord sterfte. “De cijfers alleen moeten een eye-opener zijn dat wij wereldwijd in de top vijf landen staan op het gebied van suïcides”, aldus Julien.

Voor het tegengaan van het aantal zelfmoord sterften, moeten wij samenwerken aan het bouwen van bruggen naar hoop en steun voor een ieder, want het leven is het waard om geleefd te worden. “De mentale gezondheidszorg is slecht bereikbaar, maar de mensen zelf willen liever niet praten” geeft Julien aan. Volgens hem zijn ze bang dat er stigma komt van de mensen om hen heen omdat men gezien wordt als “gek” of dergelijke. Hij benadrukt dat één van de meest voorkomende stigma is “als mensen zeggen dat ze zelfmoord zullen plegen, dat zij het niet zullen doen of dat het aandachttrekkerij is”. “Maar dat is het niet, je kan nooit weten. Een ander stigma is ook dat mensen vaak denken dat er maar één ding is dat speelt bijvoorbeeld het beindigen van een relatie, daarom pleegt iemand zelfmoord. Dat is het nooit, het is vaak een combinatie van heel wat factoren die maken dat iemand tot dat punt komt om zelfmoord te plegen.”

“Wij hopen dat het taboe en stigma wordt doorbroken, zodat wij de overstap kunnen maken om hulp te bieden en elkaar meer te ondersteunen.Het is daarom heel belangrijk om de toegang tot mentale gezondheidszorg te verbeteren. Begin bij de mensen om je heen, vriend of vriendin, broer of zus, familielid, vertel het eerlijk aan iemand waar je je thuis bij voelt en je zal zien dat men toch vaker naar je wilt luisteren dan je denkt. Wees niet bang om hulp te vragen, ook professionele hulp”, aldus Julien. Het is mogelijk te bellen naar de MiLijn, nummer 123 of probeer via de huisarts een psychiater of psycholoog te raadplegen.

SD

error: Kopiëren mag niet!