Eerste Archeologie Vrijwilligersproject succesvol afgerond op Jodensavanne

Het Jodensavanne Archeologie Vrijwilligersproject heeft een mijlpaal bereikt door zijn eerste succesvolle afronding te vieren. Dit initiatief biedt maximaal 15 deelnemers tussen 15 en 35 jaar de kans om betrokken te raken bij archeologisch werk op de historische locatie van Jodensavanne in Suriname. Gedurende zes dagen, van 4 tot 9 september 2023, zijn jonge Surinaamse deelnemers actief betrokken geweest bij archeologische opgravingen op Jodensavanne.

De coördinator van dit project, Sushmeeta Ganesh die tevens archeoloog is, geeft aan dat de vrijwilligers niet alleen kennis kregen over de wetenschap van archeologie, maar ook de kans om praktische ervaring op te doen. Het vrijwilligersproject concentreerde zich op het blootleggen van de bakstenen funderingen van historische gebouwen op de site, waaronder Huis De Meza. Deze opgraving leverde een schat aan artefacten op, waaronder glasfragmenten, kralen, spijkers, kleipijpen, bakstenen en keramiekscherven.

De deelnemers waren allemaal enthousiast en vonden het opgraven, zeven, verzamelen, registreren en onderscheiden van artefacten zeer spannend. Het schrijven van een dagrapport, het schoonmaken van grafpalen en grafstenen waren ook taken van de vrijwilligers over de zes dagen.

Jodensavanne, een 17e-eeuwse joodse nederzetting, staat al jaren bekend om de Beraha Ve Shalom synagoge, de begraafplaatsen, de medicinale bron, post Jodensavanne en het Cordonpad. Echter liggen heel veel bakstenen funderingen verscholen in de natuur, die ook een verhaal vertellen die bijdragen aan een betere beeldvorming over Jodensavanne. Middels archeologische opgravingen wordt getracht die funderingen bloot te leggen. Tijdens deze werkzaamheden komt het team vaak ingezetenen en niet- ingezetenen tegen die enorm veel interesse tonen in het werk, de resultaten en er zelf ook vrijwillig aan willen deelnemen. Dit was de inspiratie voor Stichting Jodensavanne om het Archeologie Vrijwilligersproject 2023 te starten, aldus de coördinator van het project.

Eén van de belangrijkste doelstellingen van dit project was het behouden, beschermen en promoten van erfgoedsites, waaronder het historische Jodensavanne dat recentelijk samen met Cassipora Kreek begraafplaats, is genomineerd door de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Dit unieke project omvatte ook onderhouds- en conservering activiteiten op de nabijgelegen Cassipora Kreek begraafplaats, Creoolse begraafplaats en de Beth Haim begraafplaats.

Het project werd gefinancierd door de Nederlandse Ambassade. Door het succes van deze eerste editie overweegt de Stichting Jodensavanne de voorwaarden voor deelname (ingezetenen en leeftijdsklasse) te verruimen en volgend jaar een internationaal vrijwilligersproject te organiseren.

SD

error: Kopiëren mag niet!