Een aantal landen in de wereld gebruikt, in navolging van de VS, geen Huawei-netwerken. De Amerikaanse overheid had aanzienlijke beperkingen opgelegd aan het gebruik van Huawei-apparatuur in zowel overheids- als particuliere netwerken. Deze beperkingen waren voornamelijk gebaseerd op nationale veiligheidszorgen.
In ons land worden wel Huawei-netwerken gebruikt via Telesur. Tijdens de vorige regering is een miljoenenlening via de China Exim Bank genomen om onder andere de netwerken van Telesur te upgraden. Deze miljoenenlening zal door Telesur moeten worden terugbetaald. Ook binnen dit project is het “Safe City”-project uitgevoerd, met camera’s op verschillende locaties ter beveiliging en ter voorkoming van criminaliteit.
In hoeverre deze installatie van Huawei in ons land ook voor Chinese spionagedoeleinden wordt gebruikt, valt moeilijk te zeggen. Als dat het geval mocht zijn, zullen ze het altijd ontkennen, en wij beschikken niet over de kennis om dat vast te stellen.
Indien dat het geval mocht zijn, wordt beweerd dat Huawei-apparatuur mogelijk achterdeurtjes of verborgen toegangspunten bevat die door de Chinese overheid kunnen worden misbruikt om ongeautoriseerde toegang tot netwerken te verkrijgen. Ook zijn er zorgen geuit over data-interceptie, waarbij Huawei-apparatuur gegevens zou kunnen onderscheppen en doorsturen naar Chinese autoriteiten, wat vertrouwelijke informatie kan blootstellen. Verder kan Huawei door het beheren van netwerkapparatuur mogelijk verkeersanalyse uitvoeren, waarbij ze het patroon en de aard van gegevensoverdracht kunnen observeren, wat gevoelige informatie kan opleveren. Theoretisch gezien zou Huawei-apparatuur ook kunnen worden gebruikt voor Distributed Denial of Service (DDoS)-aanvallen, waarbij netwerken worden overbelast en offline worden gehaald.
Het is belangrijk op te merken dat er geen concreet bewijs is geleverd dat dergelijke spionageactiviteiten daadwerkelijk hebben plaatsgevonden via Huawei-apparatuur. De zorgen zijn voornamelijk gebaseerd op potentiële risico’s en de nauwe banden die Huawei heeft met de Chinese overheid. Niettemin hebben verschillende landen beperkingen opgelegd aan het gebruik van Huawei-apparatuur om hun nationale veiligheid te waarborgen.
De nieuwe Mate 60 Pro
Telefoon veroorzaakt zorgen dat China een manier heeft gevonden om de beperkingen van Amerikaanse technologie te omzeilen. Huawei heeft een apparaat uitgebracht en heeft een zeegroene Chinese smartphone online gelanceerd. Het was is geen normaal apparaat. En de lancering ervan heeft in Washington bezorgdheid gewekt dat Amerikaanse sancties China er niet van hebben weerhouden een belangrijke technologische vooruitgang te boeken.
Zo’n ontwikkeling zou de waarschuwingen van Amerikaanse chipfabrikanten lijken te bevestigen dat sancties China niet zouden stoppen, maar het juist zouden aansporen om de inspanningen te verdubbelen om alternatieven voor Amerikaanse technologie te ontwikkelen.
De nieuwe smartphone van Huawei Technologies, de Mate 60 Pro, vertegenwoordigt een nieuw hoogtepunt in de technologische mogelijkheden van China, met een geavanceerde chip die zowel ontworpen als geproduceerd is in China, ondanks de strenge Amerikaanse exportbeperkingen die bedoeld zijn om het land te weerhouden van deze technische sprong voorwaarts.
Die sancties werden voor het eerst opgelegd door de regering-Trump en worden voortgezet onder president Biden. Chinese staatsmedia verklaarden dat het aan de Verenigde Staten liet zien dat hun handelsoorlog een “mislukking” was.
Paul Triolo, hoofd technologiebeleid bij het in Washington gevestigde adviesbureau Albright Stonebridge Group, noemde de nieuwe telefoon “een grote klap voor alle voormalige technologieleveranciers van Huawei, voornamelijk Amerikaanse bedrijven”.
“Het belangrijkste geopolitieke aspect”, zei hij, “is laten zien dat het mogelijk is om [zonder] Amerikaanse technologie volledig te ontwerpen en toch een product te produceren dat misschien niet zo goed is als ultramoderne Westerse modellen, maar toch behoorlijk capabel is.”
Hoe krachtig het nieuwe chipontwerp is, blijft een open vraag. Opvallend genoeg onthulde Huawei weinig over de belangrijke aspecten van de telefoon in hun aankondiging, zoals of deze 5G-geschikt was of welk proces werd gebruikt om het te produceren. In een verklaring prees Huawei eenvoudigweg de telefoon als een doorbraak in “satellietcommunicatie”.
CGTN, de officiële omroep van China, noemde de telefoon op X (voormalig Twitter) Huawei’s “eerste processor van hogere kwaliteit” sinds de Amerikaanse sancties werden opgelegd, en zei dat de chip werd gemaakt door Semiconductor Manufacturing International (SMIC), een bedrijf dat gedeeltelijk eigendom is van de Chinese overheid.