“Controverse rond Minister Ramdin’s Rol bij Overhandiging Korans in Suriname”

Dit is een nieuwsbericht dat meldt dat de Verenigde Arabische Emiraten 500 exemplaren van de Koran aan Suriname hebben geschonken als onderdeel van hun bilaterale relatie. De Korans worden verdeeld onder verschillende Moslimorganisaties in Suriname, en ze komen in verschillende talen, waaronder Arabisch, Arabisch-Engels en Arabisch-Nederlands.

De overhandiging van de Korans vond plaats op 7 september op het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) in Suriname. De religieuze organisaties die in aanmerking komen voor de Korans zijn onder andere Madjilies Moeslimien Suriname, Suriname Islamitische Vereniging, Suriname Moesliem Associatie, Islamitische Federatie Suriname, Stichting der Islamitische Gemeenten in Suriname, Religieuze Vereniging Sahabatul Islam, Algemeen Hadj Comité Suriname, Teratai Training & Consultancy en Nurusshobri Islamic Foundation of Suriname.

Minister Albert Ramdin van BIBIS is blij met de schenking en benadrukt het belang van het opbouwen en onderhouden van goede relaties met het buitenland, inclusief religieuze organisaties. Hij benadrukt het belang van respect voor elkaars geloof en cultuur in de multiculturele en multi-etnische samenleving van Suriname. De minister merkt op dat Suriname ook wordt beoordeeld op hoe het omgaat met fundamentele rechten zoals vrijheid van expressie, vrijheid van religie en vrijheid van meningsuiting.

Een functionaris van Binnenlandse Zaken heeft opgemerkt dat het vreemd is dat Minister Albert Ramdin belast is met de overhandiging. Het zou logischer zijn om deze overdracht te laten plaatsvinden via het ministerie van Binnenlandse Zaken, waar religieuze zaken onder vallen. De uiteindelijke overdracht zou eigenlijk moeten worden uitgevoerd door Minister Bronto Somohadjo van Binnenlandse Zaken.

De functionaris suggereert dat Minister Ramdin mogelijk zijn imago probeert te herstellen na het Jeruzalem-debacle. In dat debat probeerde hij stilletjes een Surinaamse ambassade in Jeruzalem op te zetten, wat controversieel was omdat dat gebied wordt bezet door de staat Israël en gepaard gaat met onderdrukking van de Palestijnen. Ook bevindt zich in Jeruzalem de derde heiligste plaats van de islam, waar de Al-Aqsa-moskee staat.

Minister Ramdin werd bekritiseerd door alle islamitische organisaties en voor het eerst door de Nationale Assemblee. De functionaris hoopt dat Minister Ramdin zelfs de Koran zal lezen en begrip zal tonen voor de islam, en dat hij geen controversiële acties zal ondernemen die de islamitische gemeenschap schaden.

error: Kopiëren mag niet!